PPVOX empara l’urbanisme a la carta i permet la legalització exprés del Polígon Industrial de Campos.

La Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca ha donat llum verda a la modificació de les Normes Subsidiàries de l’Ajuntament de Campos que permet regularitzar la situació urbanística d’unes 20 naus amb ús industrial que segons la normativa en vigor resultaven ser il·legals en estar enclavades en sòl qualificat com a urbà. El Grup Socialista al Consell s’ha oposat a la mesura, per considerar que “s’està realitzant urbanisme a la carta, aprofitant el paraigua ad hoc que el Govern ha proporcionat a Campos a través del Decret Llei depredador de territori”, ha afirmat el portaveu adjunt socialista, Javier de Juan.

La Comissió d’Urbanisme del Consell de Mallorca ha donat avui una passa més en el procés ja anunciat de regularització a la carta de les naus industrials il·legals del Polígon de Campos. L’aprovació de la modificació de les NNSS de Campos en temps rècord es fa a l’empara del paraigua legal que ha obert el Govern amb el nou Decret Llei de Simplificació Administrativa, pel qual es modifiquen gairebé mig centenar de lleis i suposa el major atac a la normativa de protecció ambiental de les Illes Balears perpetrat mai.

D’aquesta manera es tanca el cercle que permetrà Campos legalitzar els usos i l’activitat de fins a una vintena de naus industrials ubicades, fins ara, dins sòl urbà, i que per tant resultaven il·legals. La modificació de les NNSS permetrà que la decisió final del canvi d’ús del sol del Polígon de Campos depengui de la decisió del mateix ajuntament, sense haver de dependre d’instàncies superiors. Aquest és l’artifici legal que ha aportat la modificació que el Govern de les Illes Balears ha inclòs dins del Decret Llei depredador, en una mesura feta a mida per a la situació generada a Campos, ja que a cap altre municipi es dona aquesta casuística.

La passa d’avui a la Comissió d’Urbanisme del Consell tanca el cercle reqüalificador format per Ajuntament de Campos i Govern de les Illes Balears, i dona una pàtina de legalitat a una situació que va esdevenir objecte d’investigació per part de l’extinta Oficina Anticorrupció de les Illes Balears, que havia considerat l’Ajuntament de Campos, i en concret el seu regidor Sebastià Sureda, com a cap d’una trama de corrupció urbanística des de 2015, en haver permès i fomentat aquest ús industrial en sol urbà. El cas es va ser remès a la Fiscalia de Balears, mentre que Sureda, pròxim al nucli personal de la presidenta del Govern, Marga Prohens i del portaveu parlamentari del PP al Parlament, Sebastià Sagreras, es manté actualment com a Director General d’Emergències del mateix Govern.

En canvi, el tràmit del tancament de la OAIB es va accelerar a ran de saber-se aquesta investigació, amb l’impuls definitiu de PPVOX al Parlament de les Illes Balears.

De Juan s’ha mostrat estranyat per com el Consell de Mallorca “accepta jugar un paper secundari en aquest tipus de decisions urbanístiques que en realitat li resten paper decisori”, per que traspassa aquesta responsabilitat als plens municipals. “Han fet una norma exprés per arreglar la situació del sr. Sureda a Campos, i ho han fet molt ràpidament”, atès que la votació per la modificació de les NNSS es va produir a principis del passat mes de maig, i el Decret Llei que ho empara es va convalidar al Parlament fa dues setmanes.

Leave a Reply