Un pacte de reconstrucció municipal: el punt de partida

Juli Dalmau, secretari de Política Municipal dels i les Socialistes de Mallorca

Tal com s’ha fet públic a través de diferents indicadors tant a nivell autonòmic, com nacional i europeu, l’adopció de les mesures de confinament de la població i de restricció de la mobilitat que s’han hagut de prendre per combatre l’expansió de la pandèmia del COVID-19, tendran un important impacte sobre l’economia i el mercat laboral. En qualsevol cas, l’objectiu d’aquest article no és realitzar una valoració sobre les incerteses d’aquest escenari, sinó centrar la mirada en el dia de després, és a dir, en les decisions que s’han de prendre quan la situació sanitària s’hagi estabilitzat i, en conseqüència, es pugui avançar en la reactivació progressiva de la nostra activitat econòmica i social.

En aquest sentit, s’ha estès la idea que una vegada superada aquesta situació res tornarà a ser igual, però per aquest mateix motiu, resulta indispensable realitzar una anàlisi de mirada llarga i, de manera conjunta, definir com volem que sigui tot allò que vendrà a partir de demà. Ara mateix estam a les portes d’aquest moment i la millor garantia per assolir aquesta fita amb èxit és, com deia, des de la força que ens ofereix la nostra unitat com a societat. I, de la mateixa manera, és fonamental plantejar aquesta actuació en el marc de tota l’estructura institucional que ens envolta.

Si més no, més enllà dels entrebancs i les dificultats que ha trobat la Unió Europea per oferir una resposta comuna, i de l’aposta realitzada a nivell nacional per reeditar uns nous Pactes de la Moncloa, que han traslladat el seu epicentre al Congrés dels Diputats; a la nostra Comunitat Autònoma, el Govern de les Illes Balears ja ha posat a l’abast de les diferents formacions polítiques i dels agents socials i econòmics un document per començar a treballar en la reactivació i la transformació econòmica i social del nostre territori.

Ara bé, la consecució dels objectius que es defineixin en el marc autonòmic seran molt més fàcils d’assolir si compten amb el compromís municipalista, és a dir, amb l’aposta del Consell de Mallorca i dels ens locals per avançar, en el marc de les seves respectives competències, en la definició dels seus propis pactes per a la reconstrucció del teixit econòmic, productiu i social.

Per tot això, des de la Federació Socialista de Mallorca tenim clar que volem participar activament en aquest procés i, per aquest motiu, ja hem fet una primera passa instant a tots els i les nostres representants municipals a iniciar les tasques per avançar en aquests pactes de caire local. Aquest és el punt de partida, i l’objectiu final i comú a totes les administracions és garantir que ningú quedi enrere.

Leave a Reply