El Consell de Mallorca no pot perdre l’oportunitat única de convertir la central d’Alcanada en un centre punter d’economia verda i blava.

La portaveu del Grup de Consellers Socialistes, Catalina Cladera, i la regidora socialista d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa, insten l’equip de govern PPVOX al Consell a continuar amb el projecte ja iniciat per rehabilitar l’antiga central elèctrica d’Alcanada i convertir-la en un referent de desenvolupament per a la descarbonització de la mar.

“El Consell de Mallorca no pot tudar l’ocasió de seguir amb el projecte que l’anterior equip de govern socialista va deixar encaminat a l’antiga central elèctrica d’Alcanada”. Així s’ha expressat Catalina Cladera, avui a Alcúdia, per instar PPVOX al Consell a continuar amb el projecte que va confirmar a finals de l’any passat quan la institució insular va comprar la central elèctrica, propietat d’Endesa, per 300.000 euros, exercint el dret de tempteig en el moment que un fons d’inversió de capital estranger havia manifestat l’interès per fer-se amb el recinte.

“Fa poc més de 9 mesos érem aquí per confirmar aquesta compra, que permetia que tot aquest patrimoni històric i industrial no passés a mans privades”, ha dit Cladera. Amb el canvi de Govern al Consell, la portaveu socialista ha expressat la seva por a que el Consell desisteixi de continuar amb aquest ambiciós projecte: “s’han començat a activar les alarmes, per que intuïm que potser Alcanada no és un projecte prioritari per el sr. Galmés”, ha dit la socialista.

El solar i les principals edificacions de la central d’Alcanada requereixen ara unes actuacions prèvies de neteja i descontaminació abans de l’inici de la rehabilitació del conjunt, declarat Bé d’Interès Cultural durant la passada legislatura. “Vam deixar aprovades, amb partida econòmica i adjudicades a Tragsa la neteja i desbrossament de tot el solar i el reforç del tancament perimetral, i es preveia que es pogués fer el juny passat”. El retard d’aquesta obra suposa “una mala senyal” per Cladera, tenint en compte que la següent passa hauria de ser molt més complexa per adjudicar una descontaminació integral del solar que s’ha valorat en prop de 5 milions d’euros, i que compta amb finançament adjudicat de part del Fons de Transició Justa dels Next Generation, a través del Govern d’Espanya.

Els socialistes insten al Consell a liderar la reconversió d’aquesta zona estratègica d’Alcúdia, reclamada des de fa molt de temps, lligat a l’economia blava i verda. Aquest indret s’ha de convertir en un punt de referència d’innovació, un  punt neuràlgic  de diversificació i transformació del model productiu per fer front als reptes del canvi climàtic a través de la descarbonització del mar.

La portaveu socialista a l’Ajuntament d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa, ha incidit en aquest fet per fer que la central passi de ser “un element de carbonització a un que fomenti la descarbonització”. Rebassa ha valorat que la rehabilitació de la central “també apel·la a la memòria dels alcudiencs i alcudienques que en algun moment hi varen fer feina”.

Leave a Reply