El conseller de Turisme del Consell confirma que Jaume Porsell va intentar aconseguir llicència turística pel seu agroturisme amb un document fals.

En la compareixença en comissió informativa, a petició del Grup Socialista, José Marcial Rodríguez ha admès que la Declaració Responsable d’Inici d’Activitat Turística (DRIAT) per l’agroturisme de Porsell no complia els requisits legals. “queda demostrat que el sr. Porsell ha mentit i ha falsejat un document davant l’administració”, ha afirmat la portaveu socialista Catalina Cladera, fet pel qual demana la immediata destitució de Porsell com a Director general de Transparència del govern de Prohens: “una persona que intenta enganyar a l’administració no pot tenir cap càrrec públic i molt menys com a màxim responsable de transparència i bon govern”. El Grup Socialista instarà al Consell a l’obertura d’un expedient contra Porsell per falsedat documental i frau a l’Administració.  

La compareixença del conseller de Turisme del Consell de Mallorca, José Marcial Rodríguez, en comissió informativa, per explicar l’actuació del seu departament en l’expedient de l’agroturisme Sa Vinya, propietat de l’actual DG de Transparència del Govern, Jaume Porsell, ha posat de manifest que l’alt càrrec de Prohens va mentir davant del departament de Turisme per poder obtenir els permisos i les places necessàries per obrir el seu agroturisme a Andratx. “El sr. Porsell ha mentit amb la DRIAT” ha afirmat Catalina Cladera després de la declaració de Rodríguez, quan aquest ha reconegut que l’agroturisme del Porsell no disposava ni del canvi d’ús (d’habitatge a agroturisme) ni de la llicència d’activitats. Els dos documents són imprescindibles per iniciar l’activitat, i el fet que Porsell demanés la DRIAT, el passat mes de setembre de 2023, sense comptar amb aquests certificats palesa la voluntat de mentir davant del Consell.

Davant aquesta constatació, els Socialistes han exigit la destitució de Jaume Porsell com a alt càrrec del Govern de Prohens. “No pot seguir ni un minut més com a Director general del Govern una persona que ha intentat enganyar a l’administració, i molt menys en un càrrec en el que l’ètica i el bon govern són la raó de ser; les paraules d’avui de Rodríguez contradiuen les d’ahir de la sra. Prohens que va assegurar la legalitat de l’establiment de Porsell”. La presidenta del Govern i la batlesa d’Andratx, Estefania Gonzalvo, varen assistir a la festa privada d’inauguració de l’agroturisme Sa Vinya el passat mes d’octubre, setmanes després que el Consell visés la DRIAT falsa de l’establiment.

A més el Grup Socialista, de manera conjunta amb el Grup Mes per Mallorca, instarà al Consell a l’obertura d’un expedient contra Porsell per falsedat documental i frau a l’Administració.

“És clar que l’agroturisme Sa Vinya te irregularitats en la tramitació del seu expedient turístic, potser també des del punt de vista urbanístic, i per això el sr. Rodríguez ens ha dit que li instrueixen un expedient sancionador”, ha declarat la portaveu socialista. No obstant això, el responsable turístic del Consell ha admès que no es va ordenar la inspecció de l’activitat de l’agroturisme fins que no es va publicar el cas a la premsa, el passat divendres 19 d’abril, gairebé 7 mesos després de la tramitació de la DRIAT. Una tardança que Rodríguez tampoc ha sabut explicar. “Durant tot aquest temps hi ha clars indicis de que aquest agroturisme s’estava comercialitzant, (la senyalització dins d’Andratx, la seva presència a Booking.com o les reserves que es podien registrar al seu web), “que avui el sr. Rodríguez tampoc ens ha aclarit”.

Cladera ha al·ludit a la connivència de l’actuació del Consell cap aquest establiment d’un alt càrrec del PP, i ha afirmat que “el PP sempre acaba tornant al seu tema de la corrupció, especialment si està relacionada amb Andratx”. Aixi s’explica que, malgrat que no s’havien pogut acreditar els documents necessaris que Porsell assegurava tenir en la seva DRIAT, el Consell va tramitar una reserva de places turístiques de les que gestiona el Consorci Bossa Allotjament Turístic, sense detallar-ne el tipus. “No entenem com és que el sr. Porsell podia comprar places turístiques si l’edificació que tenia estava catalogada com a un habitatge, per que no disposava del canvi d’ús tramitat”, ha dit Cladera. “És una altra infracció que s’hauria d’aclarir, i Rodríguez no ho ha fet”.

La portaveu socialista ha lamentat la manca de detalls i de respostes de Rodríguez a les preguntes formulades, per aclarir les circumstàncies de l’actuació del Consell de Mallorca, i ha trobat a faltar la presència de Galmés i de Rubio a la comissió informativa, que “han deixat tot sol al conseller de Turisme per temes que li venen de damunt”. Crida l’atenció que Galmés hagi enviat Rodríguez a la comissió informativa per deixar al descobert la falsedat de l’alt càrrec del PP que ahir mateix Prohens va defensar amb vehemència al Parlament.

Leave a Reply