El maquillatge de les dades d’inspecció turística del Consell demostra la ineficàcia del pla de lluita contra l’oferta il·legal de Galmés.

El balanç dels sis primers mesos del suposat Pla de lluita contra l’oferta il·legal del Consell de Mallorca demostra la ineficàcia absoluta del conseller José Marcial Rodríguez, i l’intent de retocar els resultats maquillant xifres i manipulant comparatives amb l’activitat de la legislatura anterior.  

El passat mes d’octubre el president del Consell de Mallorca i el conseller de Turisme van presentar el denominat Pla de lluita contra l’oferta il·legal en el sector turístic. 6 mesos després els resultats presentats avui pel conseller Marcial Rodríguez són decebedors. Dels 6.192 anuncis d’immobles de lloguer il·legal i les 30.292 places que Galmés va dir aleshores que s’havien detectat, el pla PPVOX ha aconseguit interposar 239 actes d’inspecció, un 3,8% dels immobles, segons s’extreu de les dades presentades avui.

“Els resultats del pla de Galmés no poden ser més pobres, encara que vulguin donar tres voltes a les xifres per fer semblar allò que no és”, ha afirmat la portaveu socialista Catalina Cladera. “Es demostra un cop més que PPVOX vol fer veure que actua decididament en contra de l’activitat turística il·legal, però en realitat és un artifici que només vol crear una aparença, però que fomenta la imatge d’impunitat davant el sector”.

També és fals que s’hagi augmentat la capacitat de tramitació dels expedients. Les dades són clares, i en la mateixa presentació del pla en el passat mes d’octubre, Galmés i Marcial Rodríguez van parlar de 312 actes aixecades en els 9 primers mesos de l’any, que incloïen la gestió realitzada en l’anterior legislatura, mentre que des de l’anunci del referit Pla, el nombre d’expedients és de 239.

La xifra de 17 milions d’euros en sancions imposades que s’ha apuntat avui és també “una aproximació que no es pot trobar en cap pressupost ni previsió”, i que per Cladera “només vol servir de cortina de fum per fer un titular, però que no se sustenta en una tramitació efectiva”.

El suposat Pla de lluita de PPVOX contra l’oferta turística il·legal no ha complert cap dels eixos anunciats, per que no ha aconseguit creuar les dades fiscals i les dades urbanístiques per aconseguir major detecció, ni tampoc ha exigit a les plataformes de comercialització que deixin d’anunciar els immobles fora de normativa. En concret el departament de Turisme del Consell no ha respost les repetides demandes dels Socialistes per que s’expliqui quin és l’estat de l’expedient sancionador incoat la passada legislatura contra Airbnb, per valor de 150.000 €.

També crida l’atenció que la fórmula de Marcial Rodríguez per incrementar l’activitat inspectora del Consell de Mallorca sigui a partir d’un pla d’hores extres dels funcionaris, quan el més lògic seria apostar per l’increment de la plantilla, com es va fer a finals de la passada legislatura amb la incorporació de 5 nous inspectors i 2 assessors jurídics, que van elevar la xifra de professionals fins als 20 en total. “Incrementar les càrregues de treball de la plantilla d’inspecció només condueix a situacions de tensió entre els funcionaris, i a més te un recorregut molt limitat ja que la normativa en matèria de treballadors públics impedeix la realització de més de 80 hores extres anuals”, ha dit la portaveu socialista.

Per tot plegat Cladera ha apuntat que “un cop més es demostra que la gestió turística del Consell de Mallorca PPVOX és una venda continua de fum, unes actuacions sense cap criteri més enllà de cobrir l’expedient, i una manca de lideratge, projecte i iniciativa de Marcial Rodríguez que són massa evidents per a tots.”

Leave a Reply