Els socialistes de Mallorca presentaran mocions per suspendre l’aplicació del Decret d’Habitatge del Govern i permetre que ajuntaments i consells coneguin la norma

Tots els grups municipals socialistes, i el Grup de Consellers al Consell de Mallorca defensaran mocions als respectius plens per instar al Govern a suspendre l’aplicació del Decret Llei de mesures urgents en matèria d’habitatge que ha promulgat el Govern. Els socialistes consideren que la norma del Govern genera inseguretat jurídica i envaeix competències dels consells i dels ajuntaments.

Els socialistes presentaran mocions al Consell de Mallorca i a tots els ajuntaments de les illes per instar al Govern a suspendre l’aplicació del Decret 6/2023 de mesures urgents en matèria d’habitatge que ha promulgat el Govern de les Illes Balears recentment. La portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera, ha apuntat que la norma del GOIB “passa per damunt de les competències dels ajuntaments i del Consell en matèria d’urbanisme i planejaments municipals”. Així, suspensió de l’aplicació de la norma permetrà “que el GOIB expliqui clarament quins efectes tindrà sobre cada territori”.

El Decret d’Habitatge és d’aplicació des de la setmana passada, i segons la portaveu socialista de Palma, Rosario Sánchez, “és preocupant que ni tant sols el regidor d’Habitatge de ciutat conegui la norma per que ningú del Govern li ha explicat”. La diputada socialista i vicepresidenta del Parlament, Mercedes Garrido, ha alertat que la norma del Govern no està feta per resoldre els problemes d’accés a l’habitatge a la gent que el necessita i no hi pot accedir, sinó que fomenta la construcció i l’increment de preus; “tornam al PP de tota la vida, el del totxo  i l’especulació”, ha dit Garrido.

Els socialistes, que han reunit avui regidors i batles socialistes de les illes, han anunciat la presentació de les mocions per instar a la suspensió de l’aplicació del Decret d’Habitatge a tots els ajuntaments i al Consell, per permetre que aquestes institucions coneguin més en profunditat quines conseqüències tindrà una norma, que, segons Cladera, “permet augmentar sostre poblacional i que per tant tindrà un impacte notable sobre el consum de recursos (aigua, electricitat, sanejament, fems…) que es faci en una zona determinada d’aplicació.”

Els socialistes estimen que el Decret elimina de fet tota la política d’habitatge de protecció social, i la canvia per l’habitatge lliure de preu taxat, amb unes variables de preu que en alguns casos permeten incrementar el preu que es pagarà per un habitatge per sobre de nivell del mercat.

Leave a Reply