Els Socialistes proposen al Consell de Mallorca la declaració de les neules calades com a Bé d’Interès Cultural Immaterial.

La iniciativa compta amb el suport del grup de neulers i neuleres de Mallorca, que aquesta setmana s’han reunit amb consellers socialistes. La moció es presentarà en el pròxim ple ordinari de la institució, el pròxim 11 de maig.

L’ornamentació típica de Nadal a Mallorca, les neules calades amb diferents motius tradicionals, podrà constituir-se en Bé d’Interès Cultural Immaterial de Mallorca, si surt aprovada la moció que el Grup Socialista presenta al pròxim ple que se celebrarà dia 11 de maig. La iniciativa recull el pes d’aquest art manual arrelat a l’illa de Mallorca, en alguns indrets de Menorca, i en procés de recuperació a alguns llocs de Catalunya.

La consellera Socialista, Maria Antònia Truyols, ha recordat que “les neules calades són un bé cultural molt valorat per les mallorquines i els mallorquins en el marc de les celebracions de les festes de Nadal”. Actualment, hi ha un grup de persones que treballa activament per donar a conèixer aquest patrimoni cultural. Precisament Truyols, amb els consellers Joan Ferrer i Beatriu Gamundí, s’han reunit aquesta setmana amb el grup de neulers i neuleres de Mallorca, amb els qui han compartit la iniciativa del pròxim ple.

Tot i que avui en dia es realitzen tallers d’iniciació i de perfeccionament per aprendre la tècnica i intercanviar models, “la pervivència de les neules calades no està garantida a mig i llarg termini”, ha dit Truyols, que defensa que “amb el suport del ple del Consell de Mallorca, i l’impuls que suposarà la declaració de les neules calades com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, es reforçarà aquesta tècnica tradicional per que es continuï desenvolupant i fomentant”.

Com sol passar en aquest tipus de saviesa tradicional, es corre el risc que es vagi perdent la traça i el costum de fer neules, amb el bot generacional, unit a què les noves tecnologies permeten realitzar tasques similars a les fetes de manera manual, afavorint que es perdin les arts tradicionals. La moció del Grup Socialista pretén no només protegir i fer perdurar en el temps les tècniques i els motius de les neules calades de Mallorca, sinó que també vol incloure els neulers i neuleres actuals dins d’iniciatives de difusió de la seva feina dins les aules escolars, i entre altres sectors socials. Es tracta així de servar una tradició que ha esdevingut un tret identitari característic vinculat a l’ornamentació nadalenca a Mallorca.

Leave a Reply