Els Socialistes s’oposen a la implantació d’un ‘megaparc’ solar a les finques de Son Salas de Marratxí, que el Consell aprova amb els vots favorables de PPVOX.

La portaveu socialista, Catalina Cladera, creu demostrat que “la qualificació com a zona d’interès paisatgística de gran part dels terrenys afectats impedeix que s’hi puguin instal·lar 61.000 panells solars a Son Salas” i lamenta la “manca de valentia de l’equip de govern PPVOX de Galmés en aprovar la regulació de les fotovoltaiques que els vam deixar llesta i que mantenen desada en un calaix”. El regidor socialista a Marratxí, Miquel Cabot alerta del doble joc del batle PPVOX de la localitat “que fa creure una cosa als veïnats però no defensa les seves reivindicacions davant el Consell ni el Govern”, demostrant una “nul·la influència”. 

La Comissió Insular d’Urbanisme del Consell de Mallorca ha donat vist i plau a l’informe tècnic d’autorització administrativa, declaració de projecte industrial estratègic i d’avaluació d’impacte ambiental per la instal·lació d’un ‘megaparc’ solar a les finques de Son Salas al terme municipal de Marratxí, a instàncies del Govern de les Illes Balears. L’informe, que és vinculant, ha comptat amb els vots contraris del Grup Socialista al Consell, atenent a què la consideració de zona d’interès paisatgístic, el valor agrari dels terrenys i l’existència de restes arqueològiques impedeix el projecte d’instal·lació de 61.000 panells solars que ocupen una superfície de 25 hectàrees. “L’informe del Consell, i també el de l’Ajuntament de Marratxí asseguren que gran part de la superfície de Son Salas es troba en una àrea sensible, i que el projecte presentat te un gran impacte visual en una de les poques zones rurals de Marratxí”, ha dit Cladera, que ha lamentat que “la manca d’una normativa aprovada en matèria d’instal·lacions fotovoltaiques a Mallorca influeix en què ara el Consell es posi de perfil en aquest projecte de ‘megaparc’ solar”.

El portaveu socialista a Marratxí, Miquel Cabot ha recordat que el mateix Ajuntament va emetre un informe tècnic sobre Son Salas, en el qual la conclusió principal era que els terrenys no eren aptes per acollir el ‘megaparc’ projectat per la inversora madrilenya Ventaja Solar 34 S.L. “Vull posar en valor que segons el PTI actual, aquestes infraestructures majors de 10 hectàrees, només es podrien posar en terrenys molt danyats, pedreres en reconstrucció, o sense cap valor agrari”. Son Salas afecta en total una parcel·la de 46 hectàrees, amb 25 dels quals coberts del plaques solars, mentre que els terrenys tenen una qualificació paisatgística i agrària, amb aprofitament de cultiu de cereal, que ha rebut subvenció per a la seva viabilitat en 2022, segons recull el mateix informe del Consell.

Cabot ha instat al batle de Marratxí, Jaume Llompart, “a què deixi de fer un doble joc i sigui valent. No pot dir que està al costat dels veïns que protesten pel ‘megaparc’ de Son Salas, i després no fer res davant del Govern i el Consell de Mallorca”. L’Ajuntament hauria de fer valdre l’opinió dels veïns i l’informe municipal per influir en les decisions dels seus mateixos companys de partit a Govern i Consell, però el “batle ha demostrat nul·la capacitat d’influència”, ha dit Cabot, davant de l’aprovació de l’informe favorable de la Comissió d’Urbanisme del Consell.

Els Socialistes de Marratxí han anunciat una bateria d’iniciatives de suport a les protestes dels veïns per Son Salas, “per exigir al batle que faci cas als tècnics municipals, i que faci valdre l’interès dels marratxiners.

Durant la passada legislatura el Consell de Mallorca va deixar enllestida una modificació del Pla Territorial Insular amb una detallada i consensuada regulació per a instal·lacions de renovables, en les quals s’inclouen les condicions necessàries de distància, impacte i respecte al sol rústic per a les fotovoltaiques. Aquest projecte, inclòs dins la modificació 4 del PTI, roman tancat en un calaix a causa del bloqueig de l’equip de govern PPVOX de Galmés.

“No tinc cap dubte que aquest informe de Son Salas hagués pogut ser molt més categòric si ja tinguéssim aprovada la modificació 4 del PTI”, ha dit Cladera, que ha acusat l’equip de govern de ser “poc valents en la regulació dels parcs solars i de les estructures de captació de renovables” i així els permet “mirar cap a una altra banda” quan hi ha projectes que potencialment poden comportar un greuge, com és el cas del de Son Salas a Marratxí, que compta amb una gran oposició de gran part dels veïnats.

Cladera ha instat Galmés i Rubio a “aprovar d’una vegada la modificació 4 del PTI que regula les instal·lacions fotovoltaiques a Mallorca, per tenir una eina eficient en marxa en una qüestió que cada cop més generarà una pressió afegida sobre el sol rústic a la nostra illa”.

Leave a Reply