Galmés segueix sense donar cap explicació sobre la tramitació de l’agroturisme de Porsell.

El Grup Socialista va registrar, el passat dia 20 d’abril, una sol·licitud de compareixença a Galmés i Marcial Rodríguez per conèixer totes les explicacions necessàries en relació a la tramitació als serveis d’Ordenació i Inspecció Turística del Consell de Mallorca de l’expedient de l’agroturisme Sa Vinya, de l’ex director general de Transparència del Govern, Jaume Porsell. “Només Rodríguez va fer acte de presència a la comissió informativa, mentre que Galmés es va tornar a amagar rere cortines de fum”, ha dit la portaveu socialista Catalina Cladera. Els Socialistes del Consell reclamen les explicacions de Galmés per un tema del qual “en queden moltes coses per explicar”.

El Grup Socialista del Consell de Mallorca ha reiterat avui la petició de compareixença pública de Llorenç Galmés per explicar “tot el que sap” sobre l’expedient de l’agroturisme de Porsell que està en tramitació als departaments de Turisme i d’Urbanisme del Consell. La petició original va ser cursada el passat dia 20, després de saber-se les informacions publicades sobre la il·legalitat de l’establiment turístic que Porsell havia posat en marxa a Andratx, sense comptar amb els permisos necessaris.

“Galmés no pot amagar-se darrere les explicacions confuses de Rodríguez”, ha afirmat Cladera. El conseller de Turisme del Consell va admetre que Porsell no complia amb la Declaració Responsable d’Inici d’Activitat Turística que havia presentat el passat mes de setembre, ja que no disposava del canvi d’ús per al seu habitatge ni tampoc amb la preceptiva llicència d’activitats. Però en cap moment va justificar la causa per la qual els serveis d’inspecció del Consell no van comprovar la validesa de la DRIAT fins 7 mesos després d’haver-la sol·licitada, només quan el cas es va publicar als mitjans de comunicació.

Rodríguez tampoc va aclarir com va ser possible que Porsell fos capaç de comprar o reservar 14 places turístiques de la Bossa d’Allotjaments que també controla el Consell de Mallorca, ni va atendre a les preguntes de la portaveu socialista quan va demanar quin tipus de places havia reservat Porsell a la CBAT. “L’ombra de dubte sobre un suposat tracte de favor en el tràmit segueix flotant en l’aire, i una setmana després de la compareixença, Rodríguez no ha aportat ni un dels documents que ens va prometre mostrar”, ha afirmat Cladera. Unes qüestions que fan imprescindible la compareixença de Galmés que també ha de dir quan va informar Prohens del resultat de la inspecció de Sa Vinya en la que es va confirmar la falsedat de la DRIAT de Porsell.

En paral·lel a la demanda de compareixença de Galmés, el Grup Socialista també va interposar una denúncia administrativa davant d’Ordenació Turística, per vulneració de la Llei Turística, que es troba a també a l’espera de la resposta oficial.

Cladera també ha instat al conseller de Territori, Fernando Rubio, a que doni les explicacions oportunes sobre els tràmits urbanístics que el Consell de Mallorca hagi fet en relació a Sa Vinya. Consta una consulta realitzada en 2022 des de l’Ajuntament d’Andratx a l’Agència de Defensa del Territori, en relació a les edificacions annexes dins la parcel·la que Porsell edificava un nou habitatge. La relació de proximitat entre el consistori andritxol i el departament de Territori són coneguts atesa la condició de funcionària interina municipal -com a jurídica d’urbanisme a Andratx- de l’actual directora insular d’Urbanisme, Maria José Frau.

A aquest respecte, el Grup Socialista a Andratx ha presentat una bateria de preguntes amb sol·licitud de resposta escrita a la batlessa Estefanía Gonzalvo que tenen a veure amb aquests aspectes, atesa la seva proximitat amb Porsell, ex-batle, ex-regidor d’urbanisme i ex-tinent de batlessa.

Leave a Reply