La Federació Socialista de Mallorca organitza un acte en record de Pilar Sánchez, assassinada i torturada el 1936 a Sencelles per falangistes

Francesc Ramis: “Aquests tipus d’actes són necessaris en una societat democràtica madura per assegurar el retrobament amb la veritat”

La Federació Socialista de Mallorca ha organitzat un acte a Sencelles en record de Pilar Sánchez. L’acte ha comptat amb la participació de la secretària general de l’FSM, Catalina Cladera, que ha fet entrega d’un ram de roses als familiars de Pilar Sánchez. També hi han participat Manolo Gómez (de l’Agrupació Socialista de Sencelles), Lorena Oliver (secretària de memòria democràtica del PSIB-PSOE) i Francesc Ramis (secretari de cultura i memòria democràtica de l’FSM). Durant l’acte també s’ha projectat el documental ‘L’assassinat d’una dona desconeguda’.

Aquest reconeixement a Pilar Sánchez s’ha aprofitat per fer en la setmana en la qual es celebra el Dia del Record i de la Memòria Democràtica a les Illes Balears, dia 29 d’octubre i el Dia de la Memòria Històrica, dia 31 d’octubre. El secretari de cultura i memòria democràtica de l’FSM, Francesc Ramis, ha declarat que aquests actes són necessaris en una societat democràtica madura per assegurar el retrobament amb la veritat”.

A més, durant el seu discurs, Ramis va posar en valor la feina del govern de les Illes Balears que ha posat en marxa tres plans d’exhumacions que ha permès trobar les restes d’unes 220 persones de les quals ja n’hi ha identificades unes 40. “Les Illes Balears som un referent a tot l’Estat en Memòria Democràtica” ha destacat Francesc Ramis.

La secretària de memòria democràtica del PSIB-PSOE, Lorena Oliver, durant la seva intervenció va fer menció a la Llei de Memòria Democràtica estatal que permetrà un “reconeixement al moviment memorialista”. A més, aquesta Llei permetrà que “la Memòria Democràtica arribi a les aules i les futures generacions puguin estudiar el que va passar durant el cop d’estat, la Guerra Civil i la Dictadura franquista”.

Oliver també ha valorat el punt de la Llei de Memòria Democràtica estatal que té un reconeixement especial a les dones. “Aquesta Llei fa una visió de gènere que ja feia la Llei balear, aquest punt és un deute històric amb totes les dones. Elles van ser les grans oblidades durant tot aquest període. Són dones que lluitaren per portar la democràcia a aquest país i també lluitaren pels seus valors” ha comentat la secretària de memòria democràtica del PSIB-PSOE.

La secretària general de l’FSM, Catalina Cladera, va clausurar l’acte entregant un ram de roses als familiars de Pilar Sánchez. Cladera ha declarat que “gràcies als governs progressistes s’ha fet la Llei i el Pla de Foses. Ara és el moment de continuar treballant i investigant, tant per nosaltres com per les futures generacions, perquè això mai es torni a repetir”.

Leave a Reply