La rebaixa de places turístiques de Galmés no és real, afecta places ja eliminades fa un any i no se’n sap ni el com ni el per què.

El portaveu adjunt del Grup Socialista al Consell de Mallorca, Javier de Juan, demana la convocatòria d’un ple extraordinari de la institució per a què Galmés pugui explicar com ha arribat a la conclusió de la reducció del sostre de places turístiques a Mallorca, i com pensa aplicar-lo, tenint en compte que aquest anunci fet en roda de premsa no se sustenta en cap informe conegut i contravé tota la política turística anterior del PP i del pacte de governabilitat PPVox. Creixen les sospites de què darrere del titular de premsa, la rebaixa de places anunciada per la propaganda de Galmés és fictícia, i només es fa per contrarestar l’onada popular de protestes per la massificació.

És l’anunci de la rebaixa de places turístiques de Mallorca una mesura cosmètica i absolutament conjuntural del PP, adoptada simplement per combatre les manifestacions ciutadanes en protesta per la massificació i per l’elevat preu de l’habitatge? Amb quines garanties tècniques s’ha determinat que la quantitat de places a eliminar són 18.000 i no una altra? Coincideixen aquestes 18.000 places amb les que l’anterior govern del Consell va eliminar amb la modificació del PTI en maig de 2023 a les bosses, o suposen un decreixement real de la capacitat d’allotjament actual a hotels i lloguers vacacionals? D’aquestes places que Galmés ha anunciat que rebaixarà, quantes són d’hotels i quantes d’allotjaments vacacionals? Són algunes de les preguntes que ha plantejat el socialista Javier de Juan, dirigides a Galmés, i que haurà d’explicar clarament a tots els mallorquins. Per això avui ha exigit la convocatòria d’un ple extraordinari a on Galmés pugui explicar la mesura.

“No és possible que aquesta decisió es quedi en un anunci en una roda de premsa, de manera improvisada i segurament obligat pel canvi de discurs de Prohens”, ha dit De Juan. Es tracta d’un gir de 180 graus en la política turística del PP, que sempre ha defensat increment de places inclús en en habitatges en sol rústic, com es pot comprovar en el programa electoral de Galmés, i en els acords de governabilitat PPVOX de juliol de 2023. “El punt 63 de l’acord posa expressament que es recuperen totes les places eliminades de la bossa del CBAT en la passada legislatura”, ha recordat el socialista.

“Galmés va votar no a la modificació del PTI de maig de l’any passat, quan vam aprovar l’eliminació de les places turístiques de existents a les bosses, el PP també va votar en contra de la moratòria de noves places al Parlament, i només fa un mes al Consell de Mallorca el PPVox van rebutjar una moció socialista per eliminar les places del CBAT de manera definitiva”. El canvi copernicà del PP en matèria turística “és molt dubtós, i és una raó més per sentir les motivacions de Galmés”. El portaveu socialista ha fet notar que “durant tots aquests anys que hem proposat mesures que instaven la contenció, el decreixement o la sostenibilitat turística, com l’ITS, el PP ens ha acusat de ser turismofòbics.

A més, es fa necessari tenir una explicació de com pensa dur a terme aquesta reducció,  per que la modificació del límit de places es faci “de manera legal amb un nou PIAT i sigui definitiva” De Juan ha alertat que no servirien de res anuncis sobre places fictícies, si per darrera se’n segueixen comercialitzant”.

“No sabem si compten amb estudis fets, o si durant aquest temps ja han estat treballant en aquesta modificació del PIAT, i ens temem que això te més pinta de ser un anunci buit, que es deixarà passar sense que es faci res en el que resta de legislatura”.

De Juan també ha posat l’accent en la posició que adopti Vox al respecte de l’anunci de la retallada del límit de places. “No sabem si l’anunci de Galmés va ser consensuat amb Vox, però si que tenim clar que cada cop que Vox es queixa per una decisió del seu soci -de l’únic cos- de govern del Consell, el PP recula”. En definitiva el ple extraordinari ha de servir per que Galmés doni informació detallada de com pensa aplicar la iniciativa, i dels motius que l’han dut a anunciar-la, més enllà de la pressió de Prohens, per que per De Juan “Galmés encara no ha estat capaç de dir-nos quina política turística pròpia vol aplicar a Mallorca”.

Leave a Reply