Llucmajor aprova un pressupost que neix amb un forat de més de 4 milions d’euros.

El Grup Municipal Socialista s’oposa a un pressupost de 2024 que es basa en un forat de 4,1 milions d’euros d’uns ingressos per activitat urbanística “totalment inflats i irreals”, segons el portaveu Jaume J. Oliver, que a més destaca que l’equip de govern municipal no fa cas de l’informe d’Intervenció que alerta d’aquest perill, “per que vol quadrar un pressupost de 50 milions d’euros que incrementa la despesa”.

El Grup Municipal Socialista ha votat en contra de l’aprovació del pressupost de l’Ajuntament de Llucmajor per 2024. Un pressupost que “no compleix amb les expectatives mínimes exigibles per als llucmajorers, i que neix amb un forat més que evident en la partida d’ingressos”, segons afirmacions del portaveu socialista Jaume J. Oliver.

El forat, detectat en l’informe de l’interventor municipal es troba en l’enorme increment de la partida d’ingressos per l’impost a les llicències urbanístiques, que passa d’una previsió d’1,4 milions d’euros en 2023 a 5,7 milions d’euros en 2024, un increment del 311%. Oliver considera aquest increment “absolutament irreal”, per que preveu que es puguin posar al dia tots els expedients d’obra que romanen pendents de tramitació, “per que el departament d’urbanisme de Llucmajor pateix de fa anys una alarmant manca d’efectius com arquitectes, juristes i administratius com hem denunciat repetidament els socialistes”.

La previsió que fa el pressupost 2024 suposa pensar que en un sol any l’Ajuntament eliminarà tots els expedients pendents i els tramitarà en la seva totalitat, un fet que no serà possible, i que per tant generarà un forat enorme als pressupostos. Oliver creu que l’equip de Govern de Xisca Lascolas actua d’aquesta manera “per poder justificar unes despeses disparades en el pressupost, que l’eleven fins als 50 milions d’euros”. Amb la inexecució d’aquests ingressos l’Ajuntament incomplirà les normes d’estabilitat fiscal per a les entitats locals “per primera vegada des de 2015”.

Els Socialistes de Llucmajor també han criticat altres aspectes del pressupost 2024: “són uns pèssims pressupostos, continuistes de la infausta etapa de l’ex regidora d’economia i hisenda i ex consellera del Consell de Mallorca, Pilar Bonet, amb una legalitat que el mateix departament d’Intervenció posa en dubte, i que no proposen cap solució a tots els problemes que des de fa mes d’una legislatura pateixen els ciutadans de Llucmajor.”

Hi ha poc esforç inversor i en manteniment, tenint en compte les necessitats creixent a als col·legis i escoletes del municipi, així com a les zones esportives, “com el poliesportiu de s’Arenal i el de les urbanitzacions que continua tancat”, o algunes dependències municipals que queden sense dotació “quan sabem que caldria dotar amb aire condicionat com son la majoria de dependències municipals on els treballadors ja fa mes de 6 anys que pateixen la onada de calor sense la climatització adequada, posant en risc la seva salut”.

El servei de recollida de fems de Llucmajor, “precari i de mala qualitat”, requereix d’una nova licitació, però els pressupostos només recullen finançament a partir d’octubre, “per la qual cosa ja veiem que enguany haurem de seguir aguantant les deficiències que hem denunciat repetidament en la neteja del municipi”.

Oliver també destapa que el pressupost no permetrà resoldre les mancances de personal administratiu a àrees clau com contractació, intervenció i urbanisme, per que es deixen sens cobrir places essencials en tots aquests departaments “que impedeixen el normal funcionament de l’ajuntament i la prestació d’un adequat servei als ciutadans”.

En canvi, 700 famílies es veuran perjudicades per l’increment a l’impost dels vehicles, per eliminar la bonificació que tenien els propietaris de cotxes i motos de mes de 25 anys d’antiguitat, la majoria d’aquests pendents de ser catalogats com a vehicles històrics, “mentre que l’Ajuntament manté un romanent de 44 milions d’euros sense utilitzar, en el banc, i sense invertir en el municipi.” Per Oliver, es tracta d’un pressupost que evidencia “la manca de capacitat de gestió de la batlessa i de l’equip de govern de PPVox i ASI”.

Leave a Reply