L’eurodiputada del PSIB-PSOE Alícia Homs aconsegueix el suport del Parlament Europeu per acabar amb les practiques no remunerades i reclama a la Comissió “complir amb la seva promesa d’una llei europea”

Els eurodiputats del PP es posen de perfil davant els joves abstenint-se en la votació per a que tinguin unes pràctiques remunerades

El Parlament Europeu ha aprovat avui l’informe que demana una directiva de la UE per a tractar com a treballadors a tots els becaris en el mercat laboral obert. Entre altres coses, recull demandes com l’obligatorietat de les empreses a subscriure contractes que estableixin condicions de treball dignes, accés a protecció social, drets de pensió, assegurança mèdica i vacances pagades, així com el reconeixement dels períodes de pràctiques com a experiència laboral en la contractació.

L’eurodiputada Alícia Homs, ponent socialista de l’informe, ha afirmat que “els becaris fan un treball real, per la qual cosa han de ser tractats i remunerats com a treballadors i treballadores. Ja és hora de deixar d’abusar d’ells com a mà d’obra barata o gratuïta”, ha advertit.

El text ha aconseguit el suport majoritari de l’Eurocambra, a pesar de l’abstenció dels Eurodiputats del PP, tot i que altres eurodiputats del seu grup polític europeu sí han votat a favor. “Lamentem profundament que el PP s’hagi abstingut perquè els i les joves en pràctiques tinguin una remuneració i unes condicions justes. No han estat coherents amb el seu discurs de posar fi a la precarietat dels becaris”.

El grup de Socialistes i Demòcrates ha liderat les negociacions perquè es regulin unes normes mínimes a nivell europeu en forma de directiva. Gràcies a aquest impuls, el Parlament també ha demanat substituir l’actual recomanació no vinculant en el cas dels períodes de pràctiques que forma part de plans d’estudis per una decisió legalment vinculant.

“Aquests becaris també haurien de tenir accés a cobertura social i rebre sempre una compensació econòmica per a cobrir les seves despeses necessàries, com allotjament, menjar i transport, tenint en compte les condicions socioeconòmiques nacionals i el cost de la vida en l’Estat membre de la UE en el qual treballin”, ha explicat Homs.

Comments are closed