L’Històric: una història feta per la militància del PSIB-PSOE

L’històric és l’arxiu del PSIB-PSOE. Un espai de la nostra organització que té com objectiu salvaguardar les històries de totes i tots els que han format part d’aquests 141 anys. Al mes de setembre de 2016, s’inicià el procés d’ordenació i neteja del fons documental del PSIB-PSOE, que fins aleshores no existia com a conjunt reconegut per la nostra organització.

Fins aquells moments la conservació havia estat desenvolupada gràcies a la tasca voluntària de la militància socialista. És a partir d’aquest moment, i amb l’objectiu d’evitar la pèrdua del nostre llegat, quan es van establir les primeres tasques de conservació a l’Arxiu del Regne de Mallorca.

El passat 21 i 22 de juliol de 2017 se celebrà el 13è Congrés del PSIB-PSOE, on s’aprovà, per primera vegada als nostres Estatuts, afegir un nou títol que feia referència a l’existència del fons documental del partit.

L’article 68 dels Estatus, determinen:

Article 68è: Composició del fons documental del PSIB-PSOE

1.- L’arxiu i el fons documental del PSIB-PSOE està format per tota la documentació passada, present i futura de la nostra organització a tots els nivells. S’entén com a documentació que cal conservar-se: els cartells electorals, els pamflets, paperetes de votació, els cartells informatius dels diferents actes, les ponències i resolucions congressuals, i els programes electorals. 

2.- La secretaria d’organització del PSIB-PSOE és la responsable de custodiar, signar els convenis necessaris amb les institucions i coordinar les tasques de conservació dels fons documental del PSIB-PSOE. 

3.- La custodia del fons documental del PSIB-PSOE es realitzarà a l’Arxiu del Regne de Mallorca que serà el dipositari final d’aquesta documentació. 

D’aquesta manera es reconeixia als Estatuts dues coses: l’existència, ja de manera definitiva, del fons documental del PSIB-PSOE, i la obligatorietat de conservar per al futur el llegat centenari de la nostra organització.

El nostre arxiu històric

Durant aquests anys, i gràcies a la tasca realitzada per l’equip responsable del PSIB-PSOE i, especialment, a les donacions realitzades per la militància i les agrupacions locals, s’han pogut netejar i ordenar 14 palets de documentació, 1 capsa de cintes de cassetes i 1 capsa de cintes en VHS.

Fons documental: Trobam un total de 1615 capses, és la documentació ordinària del PSIB-PSOE i en constitueix quasi tot el gruix. Aquí podem trobar convocatòries de reunions, correspondència, cartes, fulletons electorals, cartells, paperetes, resolucions congressuals, fotografies, carnets d’afiliació, etc. També trobam la documentació de les nostres federacions insulars, agrupacions locals, Joventuts Socialistes i la documentació del company Emilio Alonso.

La documentació arriba des del final del Franquisme, el Iè Congrés de la FSB-PSOE i la legalització del PSOE d’àmbit federal.

Biblioteca: La secció bibliogràfica del fons documental del PSIB-PSOE està integrada per tots els llibres, monografies i/o localitzades al fons i a la donació realitzada pel company Emilio Alonso. Són interessants els llibres sobre teoria política i els llibres editats per la CEF del PSOE.

Hemeroteca: La secció d’hemeroteca recull una quantitat de retalls de premsa relacionats amb temes polítics molt important, que ens mostra el pas del temps i el de la història amb el nostre partit com a protagonista. Són importants els exemplars d’El Socialista dels anys 1886-1890, així com els exemplars originals del setmanari mallorquí La Roqueta (1899). També podem trobar diferents números del setmanari local Nosotros (1936) i altres exemplars de revistes de l’època contemporània.

Fons sonor: El fons sonor del PSIB-PSOE és molt ric pels sons que ens podem trobar. Entre d’altres, les actes del Iè Congrés de la FSB (1978) o anuncis de megafonia, com la de la Manifestació del 1r de maig de 1980 i cunyes de ràdio d’èpoques diferents.

Fons audiovisual: Al fons audiovisual podem trobar entrevistes, debats electorals, intervencions, Conferències Polítiques…

Tot això ens permet conèixer de primera mà el nostre llegat, i permetrà als futurs interessats, investigadors i investigadores veure la riquesa del nostre arxiu històric. Gràcies als anys de feina, es pot començar a reconstruir documentalment la nostra història i poder conèixer què som.

2004

Contacta amb nosaltres…

Si vols conèixer el projecte de l’Històric, et pots posar en contacte amb nosaltres omplint aquest formulari:

He llegit i accept les condicions de la LOPD