L’Històric: el Primer de Maig

El dia 1 de maig és la data més assenyalada en el calendari de la UGT. Significa la commemoració de la lluita obrera a favor dels drets dels treballadors i treballadores d’aquest país. El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) ha estat el company de lluita durant tots aquests anys.

Aquest 1 de Maig tan atípic com el de l’any passat, ens trobam amb més ganes i més coratge, per sortir endavant i reivindicar que els treballadors i treballadores de Balears vulguin treballar, vulguin sortir de la situació de paràlisi i ho vulguin fer sense deixar ningú enrere: reivindicant el treball digne, amb tot el que això implica: salaris, seguretat, igualtat d’oportunitats…

Durant els darrers anys el PSIB-PSOE ha tengut la responsabilitat de dirigir el destí de les nostres Illes i, des del principi, va conformar espais de col·laboració i diàleg perquè els sindicats fóssim coparticipants d’aquesta governança.

Els temps han estat més difícils del que qualsevol hagués pogut imaginar, però sempre ens ha guiat la voluntat d’un “sortir cap endavant de tots i totes” i fer-lo en les millors condicions.

Tant el PSIB-PSOE com la UGT, des de les nostres responsabilitats, hem procurat pal·liar l’impacte que la pandèmia ha suposat per a tots nosaltres i creiem que ho hem aconseguit. Una vegada passi tota la tragèdia, amb l’ajuda del sistema solidari de vacunació, serà el moment de reprendre l’agenda de millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de Balear, erradicant la precarietat laboral de les nostres Illes.

Alejandro Teixias
Exsecretari general de la UGT Balears.

El document sonor del nostre arxiu

L’1 de maig és una data fonamental per als i les socialistes. La celebració del primer de maig suposa la lluita dels drets dels treballadors i treballadores.

Al nostre arxiu històric tenim molts de records d’aquesta cita anual. Per exemple, aquest casset que hem digitalitzat amb un anunci de megafonia del primer de maig de 1980 on el PSOE, UGT i Joventuts Socialistes és manifestaven en contra de la Llei Bàsica d’Ocupació de la UCD.

Durant 15 minuts, podem escoltar la Internacional Socialista, i una veu  que anuncia tant la “Festa Socialista” que es celebrà aquell mateix dia a la Plaça Major de Palma, com la manifestació del Primer de Maig d’aquell any.

EL PSOE i el Primer de Maig

El Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional reunit a París en 1889 va decidir declarar el dia 1r de Maig com a jornada reivindicativa i d’homenatge als anomenats “màrtirs de Chicago”.

La limitació de la jornada laboral sempre va ser un objectiu essencial en la lluita dels treballadors. I encara avui ho continua sent en gran part dels països del món. En estats Units, la vaga obrera pacífica que va declarar a Chicago al maig de 1886, que reivindicava aquesta limitació en el temps de treball, va acabar de manera sagnant. Vuit dels seus líders van resultar detinguts i jutjats. D’ells cinc van ser condemnats a mort.

Els incidents de Haymarket van aixecar una ona reivindicativa a tot el món al qual el moviment obrer espanyol no li va ser aliè. La primera convocatòria mundial es va celebrar al nostre país amb un ampli seguiment per part de partits d’esquerra i els sindicats de treballadors al qual el Partit Socialista Obrer Espanyol no va faltar. Des d’aquest moment, el PSOE ha estat present a totes les manifestacions del Primer Maig per reivindicar els drets dels i les treballadores del nostre país.

L’Històric: l’arxiu del PSIB-PSOE

L’històric és l’arxiu del PSIB-PSOE. Un espai de la nostra organització que té com objectiu salvaguardar les històries de totes i tots els que han format part d’aquests 141 anys. Al 2016, s’inicià el procés d’ordenació i neteja del fons documental del PSIB-PSOE, que fins aleshores no existia com a conjunt reconegut per la nostra organització.