L’Històric: la història segons la militància del PSIB-PSOE

L’històric és l’arxiu del PSIB-PSOE. Un espai de la nostra organització que té com objectiu salvaguardar les històries de totes i tots els que han format part d’aquests 141 anys. Al 2016, s’inicià el procés d’ordenació i neteja del fons documental del PSIB-PSOE, que fins aleshores no existia com a conjunt reconegut per la nostra organització.

El passat 21 i 22 de juliol de 2017 se celebrà el 13è Congrés del PSIB-PSOE, on s’aprovà, per primera vegada als nostres Estatuts, afegir un nou títol que feia referència a l’existència del fons documental del partit i com s’havia de custodiar a l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Consulta les diferents publicacions de l’Històric

El nostre arxiu històric

Durant aquests anys, i gràcies a la tasca realitzada per l’equip responsable del PSIB-PSOE i, especialment, a les donacions realitzades per la militància i les agrupacions locals, s’han pogut netejar i ordenar 14 palets de documentació, 1 capsa de cintes de cassetes i 1 capsa de cintes en VHS.

Fons documental: Trobam un total de 1615 capses, és la documentació ordinària del PSIB-PSOE i en constitueix quasi tot el gruix. Aquí podem trobar convocatòries de reunions, correspondència, cartes, fulletons electorals, cartells, paperetes, resolucions congressuals, fotografies, carnets d’afiliació, etc. També trobam la documentació de les nostres federacions insulars, agrupacions locals, Joventuts Socialistes i la documentació del company Emilio Alonso.

La documentació arriba des del final del Franquisme, el Iè Congrés de la FSB-PSOE i la legalització del PSOE d’àmbit federal.

Biblioteca: La secció bibliogràfica del fons documental del PSIB-PSOE està integrada per tots els llibres, monografies i/o localitzades al fons i a la donació realitzada pel company Emilio Alonso. Són interessants els llibres sobre teoria política i els llibres editats per la CEF del PSOE.

Hemeroteca: La secció d’hemeroteca recull una quantitat de retalls de premsa relacionats amb temes polítics molt important, que ens mostra el pas del temps i el de la història amb el nostre partit com a protagonista. Són importants els exemplars d’El Socialista dels anys 1886-1890, així com els exemplars originals del setmanari mallorquí La Roqueta (1899). També podem trobar diferents números del setmanari local Nosotros (1936) i altres exemplars de revistes de l’època contemporània.

Fons sonor: El fons sonor del PSIB-PSOE és molt ric pels sons que ens podem trobar. Entre d’altres, les actes del Iè Congrés de la FSB (1978) o anuncis de megafonia, com la de la Manifestació del 1r de maig de 1980 i cunyes de ràdio d’èpoques diferents.

Fons audiovisual: Al fons audiovisual podem trobar entrevistes, debats electorals, intervencions, Conferències Polítiques…

Tot això ens permet conèixer de primera mà el nostre llegat, i permetrà als futurs interessats, investigadors i investigadores veure la riquesa del nostre arxiu històric. Gràcies als anys de feina, es pot començar a reconstruir documentalment la nostra història i poder conèixer què som.

2004

El 23 de febrer de 1981

El 23 de febrer de 1981 es produirà a Madrid el conegut com a 23F que fou un intent de cop d’estat fallit per part d’uns grups de militars espanyols. Els principals incidents se’n van produir a les ciutats de Madrid i València.

Al Congrés dels Diputats, liderats per Antonio Tejero, van interrompre a l’hemicicle quan es produïa la votació a la candidatura a la presidència del Govern Espanyol, Leopoldo Calvo Sotelo. Els diputats i diputades i el Govern d’Espanya va ser segrestat a l’edifici aquella nit.

Algunes de les veus que foren protagonistes del nostre partit aquells dies del mes de febrer de 1981 foren Emilio Alonso Sarmiento, secretari d’administració de la CEF del PSOE, Joan March Noguera, secretari d’organització de la FSB-PSOE a 1981, Paco Triay Llopis, diputat del PSOE al Congrés a 1981 i  Susanna Moll Kammerich, filla de Josep Moll i actual senadora per Mallorca. Hem parlat amb ells i ella, en el 40 aniversari d’aquells fets i ens han contat com varen viure aquella jornada. Consulta la plana especial d’aquesta peça destacada de l’Històric. 

Document del “Arxiu del Regne de Mallorca. Fons Documental del PSIB-PSOE”. Signatura provisional PSIB 1344 (Emilio Alonso)

120è aniversari de “El Obrero Balear” (1900-2020)

El Obrero Balear” va ser una publicació editada com a òrgan de la Federació Socialista Balear (FSB) entre el 8 de desembre de 1900 i el mes de juliol de 1936. Aquest mes de desembre de l’any 2020 es celebra el 120è aniversari.

La majoria de les seves publicacions són en castellà, però també trobam articles escrits en català. Divulgà texts de caràcter socialista-marxista, i també oferí informació sobre els moviments sindicals, articles sobre les condicions de la vida obrera treballadora, i anunciava les convocatòries dels òrgans del partit (processos congressuals, assemblees locals, i mítings dels i les dirigents de l’època).  En destacaren com a directors: Antoni Maria Alzina, Llorenç Bisbal, Jaume Mari, i Francesc Roca.

Ara gràcies a la cessió de la Biblioteca de Can Sales de Palma, pots trobar tots els números digitalitzats a la nostra plana web. 

Contacta amb nosaltres

Si vols conèixer el projecte de l’Històric, et pots posar en contacte amb nosaltres omplint aquest formulari:

He llegit i accept les condicions de la LOPD