Alícia Homs demana a la Comissió Europea un règim especial per a illes en els límits de les ajudes d’Estat

“La condició insular crea un desavantatge competitiu dels nostres sectors econòmics respecte a les empreses instal·lades al continent, que es podria superar si la UE permetés majors ajudes d’estat per companyies que operen des d’illes”, ha defensat l’eurodiputada del PSIB-PSOE

L’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha demanat aquest matí al director general de Competència de la Comissió Europea, Karl Soukup, que els límits d’ajudes d’estat fixats per la UE contemplin un règim especial per a les Illes Balears.

La política de competència europea, que vetlla pel funcionament i la cohesió del Mercat Comú, estableix uns límits estrictes als Estats Membres per evitar que, amb ajudes directes a les empreses nacionals, desequilibrin el mercat europeu a favor seu.

“Els límits d’ajudes d’estat són fonamentals per a preservar el Mercat Únic”, reconeix Alícia Homs, “però la mateixa norma no pot servir per a tots els territoris”. Segons Homs, i com han anat defensant els socialistes de les Illes Balears, “la condició insular crea un desavantatge competitiu dels nostres sectors econòmics respecte a les empreses instal·lades al continent, que es podria superar si la UE permetés majors ajudes d’estat per companyies que operen des d’illes”.

Les illes europees, entre elles les Illes Balears, són les regions més afectades per l’actual crisi econòmica, a causa de la forta dependència en els sectors turístic i de transports. “Per fer la nostra economia més resilient de cara a futures crisis, hem de reforçar el pes de sectors com l’industrial, però per aconseguir-ho necessitam que les nostres empreses puguin accedir a les oportunitats que dóna el Mercat Comú en igualtat de condicions”.

L’eurodiputada ha traslladat al director general Soukup l’enorme impacte de la crisi a les Balears i la necessitat que la Comissió tingui sensibilitat cap a les illes i adapti les seves normes al fenomen insular. “Avui la nostra economia no és resilient perquè el nostre sector industrial porta uns anys estancat, degut al desavantatge competitiu que provoca la insularitat. Les nostres empreses tenen molt difícil competir al mercat europeu, assumint els costs del transport aeri i marítim, amb aquelles empreses que només utilitzen el transport terrestre, molt menys car”.

Com diu Homs, “si Europa vol que les economies de les regions insulars siguin sostenibles i resilients, l’única manera és ser més flexible per poder ajudar a les empreses a superar l’obstacle de la insularitat, un obstacle que no té cap altre tipus de territori”. En aquest sentit, “no es tracta de tractar les illes amb privilegis, sinó d’equiparar-les a la resta de territoris del Mercat Comú”.

La reunió ha estat organitzada per l’intergrup SEArica, que agrupa eurodiputats de diferents regions insulars i marítimes i del qual Homs n’és vicepresidenta.

Comments are closed