Cano: “Recórrer els pressuposts generals de l’Estat és una equivocació, una irresponsabilitat i una estratègia que només cerca titulars i fer renou”

La portaveu adjunta ha recordat que les Illes mai no havien rebut tants de recursos del Govern d’Espanya com ara, motiu pel qual considera que aquesta proposta respon a “l’oportunisme polític”

El Grup Parlamentari Socialista votarà en contra de la proposta que es debatrà en el ple del Parlament de demà per interposar un recurs davant el Tribunal Constitucional contra els Pressuposts Generals de l’Estat per a 2021 perquè la considera “una equivocació, una irresponsabilitat i una estratègia d’oportunisme polític que només cerca titulars i fer renou, i a nosaltres no ens trobaran aquí”.

Així de contundent s’ha mostrat la portaveu socialista adjunta, Sílvia Cano, qui ha justificat el vot en contra a aquesta iniciativa perquè “no serveix per defensar com toca els interessos de les Illes i cerca, per molt que ho neguin, tombar els pressuposts més socials de la història i els que més ens han ajudat els darrers anys”.

La realitat és que el Govern d’Espanya haurà destinat a les Illes Balears, fins al 31 de maig, 2.200 milions d’euros en prestacions, entre els ERTO i les prestacions per als fixos discontinus i per als autònoms. A aquesta xifra s’hi han de sumar els 438 milions d’euros del fons autonòmic no reemborsable i els 300 milions d’euros del fons React-EU, dues xifres que situen les Illes per damunt la mitjana en el repartiment dels respectius fons.

Així mateix, Cano ha recordat que els pressuposts contemplen convenis en matèria de turisme i inversions ferroviàries i recursos per als consells insulars i els ajuntaments, a més que augmenten un 70% els recursos per a educació, un 151% els de sanitat, un 46% els de dependència, un 367% els d’habitatge o un 60% més els de ciència i innovació i incrementen en un 21% les inversions territorialitzades respecte dels darrers comptes del PP.

“Mai no havíem rebut tants de recursos del Govern d’Espanya”, ha insistit Cano, motiu pel qual els socialistes conclouen que aquesta iniciativa s’ha presentat per “oportunisme polític i per ocupar un titular demà i un altre quan el Tribunal Constitucional tombi el recurs per estar mal fonamentat”.

No obstant això, els socialistes han refermat el seu compromís en “defensar que ens arribi tot el que ens pertoca, com sempre hem fet, però des del rigor i als espais que toca”.

Així, Cano ha recordat que “junts” es va aconseguir l’aprovació del REB i és així com s’ha d’aconseguir ara el seu desplegament, des del “diàleg, la negociació, el rigor i la reivindicació com toca”, i no amb una iniciativa que “ni tan sols han consultat al principal partit polític de la cambra per presentar-la”.

Finalment, la portaveu adjunta també ha lamentat que altres partits de l’oposició se sumin a aquest “oportunisme”, com és el cas de Ciudadanos o del PP, que vol tombar uns comptes públics “que aporten més recursos per a les illes que els darrers del seu govern, contra els quals no van aixecar ni mig to la veu”.

Reestructuració del Govern de les Illes Balears

Pel que fa a la remodelació del Govern, la diputada ha felicitat els nous càrrecs i ha agraït especialment la tasca de la diputada del Grup Parlamentari Socialista, Mercedes Garrido, de la qual ha destacat “la seva experiència, feina incansable i rigor per dur les noves responsabilitats al Govern”.

En aquest sentit, ha valorat molt positivament la remodelació de l’executiu, que servirà per “enfortir-lo de cara als principals reptes que tenim els pròxims mesos, com la reconstrucció econòmica i social, amb els fons europeus com a gran palanca de la reactivació”.

Així mateix, ha donat la benvinguda de nou al capdavant del Grup Parlamentari Socialista a Pilar Costa i ha anunciat que Mercedes Garrido deixarà el seu escó, que passarà a ocupar Carles Bona Casas.

Victòria del PSC i Salvador Illa a les eleccions catalanes

Sílvia Cano també ha aprofitat per felicitar Salvador Illa i el PSC pels resultats de les eleccions autonòmiques celebrades ahir a Catalunya, en les quals els socialistes varen pràcticament duplicar els resultats dels anteriors comicis, com també als catalans i catalanes pel seu “exemple democràtic” en una jornada celebrada en plena pandèmia.

La socialista ha valorat molt positivament que el PSC “torni a ser un actor clau en la governabilitat de Catalunya” i que Illa opti a presidir la Generalitat. “Aquesta victòria és una gran oportunitat per a una altra manera de fer política, des del diàleg, centrant-se en les persones i per deixar enrere un passat de confrontació”.

Comments are closed