Alícia Homs destaca que l’aprovació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència “suposa un abans i un després en el projecte europeu”

Per a l’eurodiputada socialista, “a Balears arribaran grans inversions que, a curt termini, ens han d’ajudar a pal·liar l’impacte social que està tenint la crisi, però també, a mitjà termini, han de servir per fer la nostra comunitat autònoma més resilient de cara a futures crisis”

El Parlament Europeu ha donat avui llum verda al Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), un instrument dotat de 672.500 milions d’euros en préstecs i subvencions creat per a ajudar els Estats membres a reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia.

Després de l’històric acord del Consell Europeu del passat 21 de juliol, les institucions europees s’han afanyat a donar forma a les diferents eines que constitueixen el Pla de Recuperació NextGenerationEU. La més important és el MRR i ha arribat després d’unes complicades negociacions entre les tres institucions de la UE. L’eurodiputada socialista Eider Gardiazábal ha estat la negociadora del Parlament.

Alícia Homs, companya de Gardiazábal a Brussel·les i eurodiputada de les Illes Balears, explica que “les negociacions no han estat gens fàcils, però finalment s’ha aconseguit un acord que posarà a disposició dels països comunitaris un total de 360.000 milions en préstecs i 312.500 milions en subvencions”.

“L’acord suposa un abans i un després pel projecte europeu”, ha remarcat Homs, “no sols per la quantitat dels fons sinó també per les formes en les quals s’ha configurat, ja que s’ha aconseguit a través de la mutualització parcial del deute entre tots els Estats membres, una fórmula mai emprada anteriorment”. Homs considera que això suposa “una passa molt important per a la integració europea” i que “Europa s’ha adonat dels errors que va cometre en la crisi del 2008, aplicant l’austeritat, i aquesta vegada no ha fallat i ha donat una resposta solidària i ambiciosa”.

“S’ha aconseguit que, tal com va demanar el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, part dels fons d’aquest Pla de Recuperació siguin subsidis a fons perdut. Es tracta del programa d’inversió més important dels pròxims anys, hem d’aprofitar-ho”, ha assegurat l’eurodiputada del PSIB-PSOE.

Balears ha estat la regió espanyola més afectada econòmicament per la pandèmia i una de les més colpejades de la UE. “Europa reacciona”, considera Homs, “i a Balears arribaran grans inversions que, a curt termini, ens han d’ajudar a pal·liar l’impacte social que està tenint la crisi, però també, a mitjà termini, han de servir per fer la nostra Comunitat Autònoma més resilient de cara a futures crisis. Per això, els fons s’hauran d’emprar per aconseguir la transició ecològica, per adaptar-nos a la digitalització, o per reforçar i modernitzar els serveis públics”.

El mecanisme ha estat aprovat amb consens per la majoria de grups polítics del Parlament Europeu. Tot i així, Alícia Homs recorda que el PP espanyol ha intentat posar traves al Pla de Recuperació de la UE en diverses ocasions: “primer, des de Brussel·les, van intentar boicotejar l’acord del juliol posicionant-se a favor dels governs menys proclius a ajudar als països més afectats en lloc de defensar els interessos d’Espanya, i després, al Congrés, van votar en contra del Decret Llei per a la governança dels fons europeus”.

Context:

El Mecanisme europeu de Recuperació i Resiliència és el programa d’inversió més important del NextGenerationEU. Tots els Estats membres poden optar a aquests fons. Per a això, els països han de presentar plans nacionals centrats en les prioritats polítiques de la UE, com són la transició climàtica justa, la cohesió social o la transformació digital; així com projectes dirigits a millorar la resposta institucional a la crisi (modernització de les administracions públiques o polítiques amb fons per a donar suport a la Garantia Juvenil i Infantil).

Seran elegibles tots els projectes centrats a mitigar els efectes socials i econòmics de la crisi posats en marxa a partir de l’1 de febrer de l’any passat.

Comments are closed