El Govern pretén intervenir en el procés electoral a la Federació de Futbol de les Illes Balears per beneficiar a un afiliat del PP

El PSIB denuncia la intenció del Govern de Prohens de beneficiar un afiliat del PP de cara al procés electoral que es du a terme a la Federació de Futbol de les Illes Balears. L’operació que lidera el conseller Jaume Bauzà es basa en el canvi de la normativa en ple any electoral, amb tres candidats que han anunciat la seva candidatura, i suposarà una revocació de la Llei Balear de l’Esport aprovada a finals de la passada legislatura pel que fa a les convocatòries electorals a totes les federacions esportives.

El Govern de Prohens està decidit a intervenir en els processos electorals de les federacions esportives de Balears, que s’han de renovar durant aquest 2024. Segons la Llei Balear de l’Esport, en vigor des  de 2023, les eleccions pels òrgans col·legiats de direcció de les federacions s’han d’obrir a tots els federats, i s’han de deixar de fer a través del sistema d’avals, molt més restrictiu. La filosofia de la llei en aquest sentit era que l’elecció fos més democràtica, i que la concurrència de candidatures fos més nombrosa, per que en la pràctica el sistema d’avals a candidats provoca la presència d’una sola candidatura que es proclama guanyadora sense haver de ser votada.

El diputat socialista al Parlament, Marco A. Guerrero ha afirmat que “ara el Govern de Prohens pretén tornar al model anterior i no aplicar la llei, amb l’excusa de que no han estat capaços de desenvolupar el reglament i els sistemes de votació telemàtica que es van preveure, precisament per fer els processos electorals més democràtics”. El socialista afirma que “no és de rebut que el Govern de Prohens no hagi pogut desenvolupar la llei en aquests 10 primers mesos de mandats, i diu molt poc en favor de la capacitat de feina del conseller Bauzá”. Per Guerrero, “el Govern posa com a excusa aquest fet per tornar a un sistema d’elecció feudal, poc democràtic i que sol deixar les presidències de les federacions en mans dels candidats ‘oficials'”.

El procés més important, pel volum i la quantitat de federats i de clubs implicat és el que es duu a terme a la (FFIB), obert després de la renúncia de l’encara president Pep Sansó, i al qual ja han anunciat la seva presentació tres candidats, un dels quals ja exerceix la secretaria general de la FFIB, i és a més conegut per la seva militància en el Partit Popular.

“No voldríem pensar que el Govern estigui maniobrant per beneficiar un militant del PP per a presidir la FFIB, però les dades són aquestes, i els Socialistes ho volem exposar”, ha dit el diputat socialista. Aquesta situació no es podria haver donat en el cas que el Govern hagués estat més diligent a l’hora de posar en marxa la Llei Balear de l’Esport. “Ens temem que el PP mai ha tingut aquesta voluntat, i ja es va poder veure en l’Assemblea Balear de l’Esport del passat mes de novembre, i sembla clar el per què, seguir influint en els nomenaments que es fan dins de l’àmbit de les federacions esportives”.

Per tot això els Socialistes exigeixen al Govern que s’abstingui d’influir en els processos electorals a les federacions esportives i que no “caigui en la temptació” de tornar als procediments anteriors que eren “poc democràtics”. Per això és necessari que el Govern faci complir i desenvolupar la Llei de l’Esport Balear en la seva integritat, incloent també els processos electorals previstos dins de les federacions esportives. “No és tant mal de fer introduir sistemes telemàtics de vot, per afavorir que tots els implicats en cada procés hi puguin participar”, ha dit Guerrero. D’aquesta manera s’afavoreix la igualtat d’oportunitats per al desenvolupament de càrrecs socials a les federacions, i n’augmenta el seu suport amb sistemes que garanteixin el sufragi universal i no el vot subrogat a través d’avals.

Comments are closed