El Ple dona llum verda a la Llei de la Ciència, Tecnologia i Innovació que permetrà canviar el model econòmic i productiu de les Illes Balears

Carles Bona: ”Tenim molt clar que el coneixement és un element central per al desenvolupament econòmic i social de les societats i un factor crític per garantir el creixement econòmic i impulsar la competitivitat i productivitat de les Illes Balears”

El Ple del Parlament ha donat llum verda a la Llei de la Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears, amb l’absència de Vox al parlament, un suport parcial per part del Partit Popular i Ciutadans  i el suport de la resta dels grups parlamentaris. Aquesta normativa suposa un punt d’inflexió “per avançar cap a un nou model productiu i seguir fent passes cap a la diversificació de l’economia de les Illes Balears”.

D’aquesta manera, el diputat i ponent de la Llei Carles Bona ha explicat que “des del Grup Parlamentari Socialista tenim molt clar que el coneixement i les seves múltiples aplicacions són elements centrals per al desenvolupament econòmic i social de les societats contemporànies”, i hi ha afegit que “el coneixement i la innovació en qualsevol àmbit és una de les claus de l’èxit dels països industrialitzats”.

“Volem una ciència democràtica, que s’acosti a la ciutadania com hem fet introduint a la llei el concepte de ciència ciutadana, i sabem que la ciència necessita de totes les seves vessants”, ha exposat Bona qui ha volgut posar en valor que “s’ha inclòs a la llei que la recerca bàsica com l’aplicada, el desenvolupament i la innovació no només no poden quedar sense pressupost assignat, sinó que en tendran suficient perquè siguin activitats viables”.

Bona ha incidit que “la llei preveu un augment sostingut de la inversió en I+D+I fins arribar al 2% del PIB l’any 2030, el que implicarà multiplicar pràcticament per 4 el que veníem destinant-hi el 2020”.  “Hem d’estar preparats, no només oferint unes bones condicions laborals, sinó formant, retenint i atraient el millor talent i, sobretot, amb la creació de la fundació Institució per la Recerca de les Illes Balears que contempla aquesta llei.

“La llei conté mesures per afavorir la carrera i activitat científica de les dones, un article que Vox ha volgut eliminar, així com totes les referències a la perspectiva de gènere i tampoc els ha anat bé que el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació hagi de potenciar les iniciatives orientades a la reducció de les desigualtats socials”, i hi ha afegit que “totes aquestes esmenes amb el silenci eixordador i còmplice del PP, que s’ha abstingut a les votacions”.

Llei d’Arxius i Gestió Documental

També, el Ple del Parlament ha aprovat la Llei d’Arxius i Gestió Documental que s’actualitza substituint la Llei 15/2006 i que ha rebut el suport de la majoria de grups amb l’absència de VOX al Parlament de les Illes Balears. El diputat del Grup Parlamentari Socialista i ponent de la llei, Enric Casanovas “intenta posar les bases perquè el nostre patrimoni es pugui conservar  i perquè tinguem un  sistema arxivístic adequa a les nostres necessitats”.

Casanovas ha explicat que “la llei manté, organitza i salvaguarda el patrimoni històric documental, tant públic com privat,  però estableix les bases de gestió documental que permeten una tramitació electrònica, assegurant els drets d’accessibilitat i transparència”, i hi ha afegit que “hem fet un esforç perquè aquesta llei surti amb el major consens possible i reculli totes les necessitats tècniques necessàries perquè sigui útil i doni resposta a les necessitats actuals  i futures”.

Decret Llei de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears

Pel que fa al Decret Llei de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears, el Ple del Parlament ha aprovat aquesta normativa amb una majoria dels grups de la cambra autonòmica i amb l’absència de VOX. La diputada del Grup Parlamentari Socialista Beatríu Gamundí ha exposat que “el que pretén és regular les prestacions socials de caràcter econòmic que s’emmarquen en l’àmbit dels serveis socials de les Illes Balears”. La normativa es tramitarà com a Projecte de Llei en futures sessions plenàries.

“El Decret compila, unifica i amplia tota una sèrie de decrets llei que ja hem debatut anteriorment, i que adaptam al Reial decret llei de l’Ingrés Mínim Vital, al llarg que la pandèmia s’anava desenvolupant, i alhora, que s’anaven aplicant noves mesures a la situació derivada de la pandèmia i de la crisi d’Ucraïna”, i hi ha afegit que “dona compliment a una estructura i cobertura a totes les situacions de vulnerabilitat econòmica i social que puguin preveure a la nostra comunitat autònoma per combatre tots tipus de pobresa” ha incidit Gamundí.

Finalment, Gamundí ha volgut incidir que “la resposta progressista a la crisi no sols és més equitativa, sinó més eficaç que el neoliberalisme de la dreta”. “Com sempre hem fet, ens situam a la part dels avanços democràtics, al mateix temps que ens proposarem fer feina de valent entre tots els grups parlamentaris durant la tramitació com a Llei amb el màxim diàleg i consens, perquè tots els drets conquerits fins ara sigui consolidats per les persones més vulnerables de les nostres Illes”, ha conclòs.

Comments are closed