El PSIB-PSOE acusa Prohens d’esborrar-se de la problemàtica de l’habitatge i li reclama que rebaixi la pressió de preus declarant Balears zona tensada

Mercedes Garrido ha destacat la necessitat de posar fre i límits a un mercat de l’habitatge “que la presidenta voldria totalment desregulat”

El Grup Parlamentari Socialista ha denunciat avui que el Govern de Marga Prohens no aprofita els instruments que té a l’abast per limitar el preu del lloguer i facilitar l’accés de la ciutadania al dret a un habitatge digne.

En concret, la diputada socialista Mercedes Garrido, ha acusat el Govern de no fer res i d’esborrar-se de donar solucions al problema de l’accés a l’habitatge, en lloc d’aplicar la llei estatal d’habitatge i “posar fre i límits a un mercat que Prohens voldria totalment desregulat”.

L’objectiu que es planteja la llei estatal d’habitatge és que les famílies no dediquin més d’un 30% dels esforços financers a pagar el lloguer o l’hipoteca. Per avançar en aquest sentit, el Grup Parlamentari Socialista ha presentat una Proposició No de Llei per debatre al plenari, en la qual es demana que es declarin les quatre illes com a zona de mercat residencial tensat, perquè la nostra comunitat autònoma té els preus més elevats de tot el territori nacional.

Amb aquesta declaració, es podrien aplicar els instruments prevists a la llei d’habitatge, com és el càlcul dels preus de referència que ha creat el Ministeri d’Habitatge, i amb el qual es plantegen uns preus mínims i màxims per aplicar en aquestes zones tensades.

Si s’aplica aquest instrument, els grans tenidors es veurien sotmesos al límit màxim i mínim de preus publicat pel Butlletí Oficial de l’Estat, així com els habitatges que fa més de 5 anys que no estaven en el mercat de lloguer i surten en aquest mercat. Cal tenir en compte que aquest límit de preus no afecta gens al petit propietari, que a les nostres illes suposa el 95% del mercat de lloguer existent.

El que sí que afecta al petit propietari amb la declaració de zones tensades és que una vegada hagi de renovar el lloguer, només podrà incrementar el preu anterior de lloguer en relació amb l’IPC, o fins a un 10% si ha fet millores o rehabilitat l’habitatge. A més a més, també es podran beneficiar dels beneficis fiscals que la llei estatal dona als petits propietaris de les zones tensades, que van des d’un 90, 70 o 60% de deducció a l’IRPF depenent de la situació de cada un dels habitatges.

Així les coses, Garrido ha advertit que “els ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears no tenim res a perdre si aplicam la declaració de zones tensades i molt a perdre si no s’aplica, perquè el que està fent el PP és no pensar en la ciutadania i seguir escrupolosament les ordres de Madrid, perquè Prohens és l’alumna avantatjada de Feijóo i fins i tot, han recorregut davant el Tribunal Constitucional la possibilitat de declarar les zones tensades”.

La diputada socialista també ha denunciat la inacció del Govern en altres problemes de la ciutadania. Davant el creixement de la pressió que les illes pateixen en l’àmbit territorial, Garrido ha criticat que la mesura del PP sigui aixecar la moratòria de places turístiques, en un any en el qual el mateix Govern ha manifestat que tendrem el rècord de turistes a la nostra comunitat autònoma.

Tot plegat, en un context en el qual el mateix empresariat ha manifestat que té problemes per contractar mà d’obra qualificada i en el qual les previsions tornen a apuntar rècord històric d’ocupació turística.

Garrido també ha expressat la seva preocupació pel fet que Prohens comenci a permetre “una barra lliure urbanística sense tenir en compte els efectes que aquesta tendrà en els recursos més bàsics com l’aigua o la gestió de residus”, a la vegada que “tampoc estan mediant perquè l’accés al dret de les vacances dels treballadors turístics no suposin un problema”.

Finalment, la diputada socialista ha lamentat la manca de transparència del Govern del PP, tenint en compte que ni l’Executiu ni l’Advocacia han aclarit encara si l’expedient de les mascaretes ha caducat, o si tenen la intenció d’obrir-ne un de nou en paral·lel. “Des del Grup Parlamentari Socialista hem reiterat que donarem explicacions totes les vegades que faci falta, el que ens demanam és si sortirà també Marga Prohens i si té res a amagar”.

Comments are closed