El PSIB-PSOE comença el nou període parlamentari amb els objectius clars de consolidar la recuperació i aprofitar l’oportunitat històrica dels fons europeus

Pilar Costa: ”La gestió de la crisi per part de l’esquerra, prioritzant la protecció dels més vulnerables i la defensa dels serveis públics, s’ha demostrat encertada per sortir de la crisi de manera més ràpida i justa”

El Grup Parlamentari Socialista ha celebrat aquest divendres les Jornades Parlamentàries encapçalades per la presidenta del Govern de les Illes Balears i la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, per fixar els objectius que els socialistes s’han marcat per a aquest nou període de sessions parlamentari, a més d’aprofitar per fer balanç de la feina feta.

Així, la portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Pilar Costa, ha exposat els objectius que els socialistes s’han marcat per als pròxims mesos que passen, per una banda, “consolidar la recuperació perquè arribi a tothom”, ja que, segons ha explicat la portaveu “els ERTO han pogut sostenir a milers de treballadors i que una situació contrària hagués provocat molta més desesperació social”.

Un altre objectiu del Grup Parlamentari Socialista és aprofitar l’oportunitat històrica dels fons europeus. La portaveu socialista ha incidit que “són una oportunitat per transformar el model econòmic de les Illes Balears cap a la diversificació, la sostenibilitat, la cohesió territorial i social i l’augment de la competitivitat”. Cal recordar que a les Balears ja s’han assignat més de 800 milions d’euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

Pel que fa a l’activitat parlamentària, Costa ha expressat que “la setmana que ve es produirà el Debat de Política General i suposarà escoltar les propostes de tots els grups parlamentaris” i hi ha afegit, “esperam un debat serè i constructiu per part del Partit Popular, ja que les propostes que vàrem conèixer per part de Marga Prohens són les mateixes que ja havíem escoltat per part de Biel Company”.

Costa ha incidit que “són propostes poc creïbles perquè el partit que les proposa ja les ha presentades i, a més, quan va governar varen fer tot el contrari. A més a més, la portaveu socialista ha posat l’exemple quan en el darrer govern del PP amb José Ramón Bauzá al capdavant i Marga Prohens com a portaveu adjunta els populars varen aprovar la major pujada d’impostos com mai es recordava. “Aquestes són les velles receptes del PP que només enganen a la ciutadania”, ha subratllat Costa.

L’estratègia balear de la pandèmia i la gestió de la crisi sanitària han estat encertades

Per acabar, Costa ha aprofitat per posar en valor la feina feta durant el darrer període de sessions. “Podem dir que l’estratègia balear de la pandèmia i la gestió que ha fet l’esquerra de la crisi sanitària han estat encertades”, ha expressat la portaveu socialista qui hi ha afegit que “ha quedat demostrat que la recepta dels partits progressistes per sortir d’una crisi, des de la protecció dels més vulnerables i el reforç dels serveis públics, és més beneficiosa pels ciutadans”.

Pel que fa a la sanitat, Costa ha destacat que “Balears és la Comunitat que menys excés de mortalitat ha registrat i ha posat el focus en salvar vides”. Respecte a la vacunació, “prop del 77% de la població diana ja compta amb la pauta completa de vacunació i més del 80% ha rebut almanco una dosi”, ha incidit la portaveu del grup parlamentari socialista.

Costa ha incidit que “entram en una nova fase de recuperació econòmica a les Illes que s’han convertit en la locomotora de l’economia a Espanya”, a més hi ha afegit que “després de mesos d’incertesa, la temporada turística d’estiu ha anat molt millor de les previsions que hi havia”.

Finalment, cal recordar que Balears està liderant la recuperació i la reactivació a tot l’Estat, ja que les Illes són la CCAA que més ocupació crea -s’han recuperat 2 de cada 3 llocs de feina-, que menor taxa d’atur té -amb un 8% d’atur- i és el destí preferit dels turistes internacionals que visiten Espanya amb prop del 60% de les arribades.

Lleis que centraran el debat parlamentari els pròxims mesos

Per la seva part, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha avançat el projectes que es reprendran en aquest període de sessions. “Voldria destacar la Llei d’Educació, una importantíssima i molt esperada, la primera d’aquestes característiques a les Illes Balears”, ha expressat Cano, qui ha afegit que “la setmana que ve comença el període d’esmenes i esperam les propostes dels grups amb la voluntat d’arribar al màxim consens perquè sigui una norma que duri en el temps”.

En segon lloc, Cano ha explicat que aquest període de sessions vendrà marcat per la Llei de Pressupostos. “Enguany seran els setens pressuposts del Govern del Pacte, una fita que posa en evidència la solvència i l’estabilitat del govern presidit per Francina Armengol”, ha afirmat Cano qui ha informat que el Govern ja ha començat a preparar els pressupostos de 2022.

Així mateix, Cano ha exposat que els objectius dels pressupostos seran  “reforçar el model de seguretat sanitària i la protecció social, continuar impulsant la recuperació social i econòmica i accelerar el procés de transformació del model de Balears, que vendrà determinat pels fons europeus, d’aquí la importància de la seva gestió i execució, per a la qual el Govern ja ha reforçat amb la creació d’una conselleria específica.

També, els socialistes esperam que en breu arribin al Parlament lleis molt importants com la Llei de Consells Insulars, per aprofundir en l’autonomia dels consells; la Llei de la Ciència, per fomentar la investigació i la transferència del coneixement; la Llei del Síndic de Greuges, per adaptar aquesta figura a la realitat de la normativa actual; la Llei de Joventut o la Llei de protecció i defensa dels animals.

Proposicions No de Llei impulsades pels diputats socialistes 

Pel que fa a les iniciatives impulsades des del Grup Parlamentari Socialista, Cano ha explicat que “tenim registrades i pendents de debat 24 Proposicions No de Llei impulsades pels diputats socialistes que varen quedar pendents a l’anterior període de sessions”.

Cano ha destacat tres iniciatives. En primer lloc, ha fet esment a la proposta sobre l’impuls a la lluita contra la violència de gènere, que demana l’actualització dels protocols de detecció, prevenció i atenció de la violència masclista, a més de posar el focus en els agressors i no en les víctimes. En segon lloc, la proposta sobre afavorir l’accés universal a les vacunes contra la COVID-19, que cerca el màxim consens amb els grups i recull els suggeriments d’entitats com Amnistia Internacional, Metges del Món o Intermón Oxfam.

Finalment, en tercer lloc, la proposició encaminada a engegar polítiques en favor del benestar emocional per pal·liar les conseqüències negatives que ha tingut la COVID-19 en la població, ja que “la pandèmia ha tingut moltes conseqüències en l’economia i en la salut de pes persones, però també ha deixat ferides en la salut mental”, ha conclòs la portaveu socialista  adjunta Cano.

Comments are closed