El PSIB-PSOE considera l’eliminació del català com a requisit a la sanitat “un preàmbul” del que vendrà per menysprear i arraconar la llengua pròpia

Amanda Fernández ha reiterat el suport del Grup Parlamentari Socialista a l’ampliació de la gratuïtat de l’etapa educativa 0-3 anys perquè “és una mesura copiada, paraula per paraula, de l’anterior govern”

El Grup Parlamentari Socialista ha votat en contra del decret llei 5/2023 perquè “tot i que estam totalment d’acord amb la part que afecta la gratuïtat de l’etapa educativa 0-3 anys, també estam completament en contra de l’atac a la nostra llengua, que s’inicia amb l’eliminació del català com a requisit a la sanitat i que és el preàmbul de tota una sèrie de mesures per menysprear i arraconar la nostra estimada llengua pròpia”.

Així ho ha explicat la diputada socialista Amanda Fernández, qui ha assegurat que tot plegat forma part de l’estratègia “de la dreta i la ultradreta per arraconar el català”. En aquest sentit, la socialista ha recordat que “la llengua pròpia és d’un territori i els ciutadans i ciutadanes d’aquestes illes, tenim la sort i la riquesa de tenir-la, conèixer-la i parlar les nostres dues llengües oficials, per la qual cosa tenim el dret de dirigir-nos a l’administració i als serveis públics amb la llengua que vulguem emprar i amb la qual ens expressem millor”.

Per això, Fernández ha denunciat que amb aquest decret llei “es carreguen aquest dret en nom d’un suposat dret més important que és el sanitari, una afirmació sense cap ni peus, ja que la mateixa consellera va reconèixer que la manca de professionals sanitaris es dona a gairebé tot el món i que no té la capacitat de mesurar com afecta el requisit lingüístic a la manca de professionals”. De fet, la consellera de salut també ha reconegut que no té dades de quants metges abandonen Balears pel requisit del català i, quan era presidenta del Col·legi de Metges, va assegurar que no existia la fuga de professionals per motius lingüístics.

Per a la diputada socialista, eliminar el català com a requisit “devaluarà la sanitat pública, perquè suposarà una pitjor atenció sanitària pel fet que en alguns casos no s’entendrà al pacient catalanoparlant”.

A més a més, Fernández ha recordat que el PSIB-PSOE va oferir un pacte per protegir la nostra llengua a la presidenta del Govern, que no ha tengut resposta, i ha compartit amb el president del Col·legi de Metges que “és imprescindible continuar treballant en plans d’atracció, retenció i fidelització de metges a Balears”.

Pel que fa a la resta de mesures en l’àmbit sanitari, la diputada socialista ha expressat que “ens alegram perquè a la fi reconeixen que les places de difícil cobertura ja existien, i fins aquí ens pronunciarem perquè el decret llei no du res més”.

En relació amb l’ampliació de la gratuïtat de l’etapa educativa dels 0 als 2 anys, Fernández ha recordat que és una iniciativa “començada la legislatura pel govern progressista”, mesura en la qual el PSIB-PSOE està d’acord perquè, de fet, “aquesta part del decret és, paraula per paraula, una còpia del decret del curs passat”, a més que “s’aplicarà en els mateixos termes que el curs passat: 4 hores de gratuïtat de l’escolarització, durant 10 mesos i a escoletes de la xarxa pública i complementària”.

Per això, la diputada socialista ha denunciat l’incompliment del compromís de Marga Prohens de fer aquesta gratuïtat extensiva a les guarderies. “No compliran amb el seu compromís perquè les guarderies no són competència del Govern, feren un anunci sense fer la feina prèvia i es van equivocar”, ha denunciat Fernández.

Comments are closed