El PSIB-PSOE critica durament l’aprovació del decret òmnibus, que modifica 50 lleis “sense consensos ni sense cap dada”

Iago Negueruela adverteix que el Decret Llei aprovat xoca amb el que va dir Prohens en el pacte proposat dimecres, i que la legalització del sòl rústic és un dels majors atropellaments que han patit aquestes illes

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha fet avui una valoració molt crítica del decret llei aprovat avui pel Govern del PP, que modifica 50 lleis de les Illes Balears, sense que en cap moment s’hagi cercat cap tipus de consens ni diàleg, i sobretot, sense cap dada, i en definitiva posa en qüestió el pacte que proposaven aquest dimecres passat: “Abans-d’ahir, parlaven d’un pacte de sostenibilitat ambiental, territorial, ecològic… i avui han modificat 50 lleis per Decret Llei, sense cap consens, sense cap diàleg i, tampoc, sense cap dada que ho avali”.

Negueruela també ha expressat que amb aquesta aprovació es posa en joc el futur de les pròximes generacions: “Ni s’ha avaluat l’impacte que això tindrà en les generacions futures”, perquè entre altres aspectes suposa legalització més gran en sòl rústic de la història: “Legalitzen una part del rústic de les Illes; legalitzen piscines en rústic, legalitzen tot allò que era il·legal, i que deien que volien combatre, ho acaben de legalitzar ara d’un cop de ploma”.

Per això, el PSIB-PSOE manté que Prohens continua amb el doble discurs, que ni fa polítiques de sostenibilitat, ni de pacte: “La presidenta Prohens -expressa- ha enganyat tota la societat civil. El que va fer dimecres és un engany, perquè deia que calia mesurar, quan avui legalitza; deia que calia estudiar, quan avui  amnistia; deia que calia un consens, quan avui aprova, des de la unilateralitat, aprova un decret llei que legalitza el sòl rústic i les piscines, i posa en risc les generacions futures

L’amnistia arriba a tal punt, segons Negueruela, que “es bonifiquen les sancions de les legalitzacions” a més de permetre legalitzar els pàrquings en sòl rústic, suprimeix la Comissió balear de Medi Ambient i els controls mediambientals, es privatitza la gestió dels permisos públics i es posa en risc la situació mediambiental de les nostres Illes. Llevar controls no és, en cap cas, la solució. Per descomptat, el pacte no era això”.

El PSIB-PSOE analitzarà ara la lletra petita del Decret llei, per veure què més ha anat incorporant el PP a les modificacions normatives: “Segur que ens trobarem més sorpreses, perquè aquest Govern està dissenyat per als més poderosos, per als que tenen més recursos, fins al punt que les legalitzacions dels sòls rústics d’avui, acabaran en pocs mesos en segones residències, sense valorar l’impacte que això tindrà, una vegada més, en el preu de l’habitatge per a la gent de les nostres Illes”.

Això succeeix dos dies després de llançar una gran proposta a la societat: “Dos dies després, romp la proposta, amb unilateralitat, falta de consens, falta de mesuraments i dades, suposen que aquest és un dels majors atropellaments per Decret llei”. EL PSIB-PSOE estudiarà la impugnació del text, perquè no es pot justificar un Decret llei per tocar 50 lleis; caldria un diàleg ample, amb al·legacions, escoltant les veus ecologistes, amb informes i reunions, i, en canvi, han suprimit tot allò que Prohens deia que calia combatre abans-d’ahir: “Estam davant un dels majors atacs i més importants en dècades, de la mà dels de sempre: del PP més depredador de la nostra història, que vol beneficiar els més poderosos de les nostres Illes, llevant impostos i avui, legalitzant les il·legalitats comeses en els darrers anys a les nostres Illes”. El portaveu ha conclòs que avui “és un molt mal dia per a les Illes Balears i per al diàleg”. Una vegada més, Prohens diu una cosa i actua en sentit contrari.

Comments are closed