El PSIB-PSOE demana a Prohens que rebutgi l’apartheid lingüístic pactat per Vox i el PP

Negueruela ha considerat “l’oficina d’imposició lingüística” una iniciativa “predemocràtica, anticonstitucional i antiestatutària”

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha denunciat “l’atac més gran a la pluralitat lingüística de la història d’aquestes illes”, en relació amb el registre, per part de Vox, de la creació d’una oficina d’imposició lingüística, que per al socialista, es tracta d’una norma ”predemocràtica, anticonstitucional i antiestatutària”.

Negueruela ha advertit que es tracta d’una proposició de llei pactada entre el PP i Vox a la reunió de la setmana passada, per la qual cosa ha assegurat que “Prohens ha d’assumir les relacions amb Vox, desautoritzar aquest acord entre els dos partits i dir si aquest és el model lingüístic pactat per la nostra terra”. En aquest sentit, el portaveu socialista ha insistit en què “Prohens ha de triar entre Vox o consensos històrics, Vox o una societat plural, Vox o la nostra llengua, perquè va dir que no volia conflicte amb la llengua i efectivament ha elegit el camí de la imposició”.

Per això, Negueruela ha considerat que “aquesta llei ni tan sols pot ser presa en consideració i no cap esmena possible per part del PP, ha de tenir un no rotund no només dels populars, sinó de tota la societat de les nostres illes”.

A més a més, el portaveu socialista ha explicat que aquesta normativa “ens du a les etapes més radicals i obscures de les nostres illes, mentre Espanya avança en una altra direcció, de la mà de la presidenta Armengol, amb una aposta per la pluralitat i la convivència des del Congrés dels Diputats”.

El portaveu parlamentari socialista ha criticat també que la proposició de llei registrada per Vox “imposa una llengua en tots els àmbits socials i institucionals de les nostres illes, fins al punt d’arribar a l’autonomia universitària”, per la qual cosa ha dit que “PP i Vox no tenen respecte per res”.

Negueruela ha recordat que el PSIB-PSOE ja va presentar a la presidenta del Govern un pacte per la llengua per blindar quaranta anys de convivència i consensos en temes lingüístics, mentre que “a la primera de canvi el que es fa és una ruptura total en aquest àmbit, amb una oficina d’inquisició lingüística a les nostres illes que preveu sancions duríssimes per atemorir als funcionaris, els professors, la universitat o els batles i batlesses”.

Per això, Negueruela ha avançat que el PSIB-PSOE “no permetrà un apartheid lingüístic inadmissible, per la qual cosa donarem resposta i lluitarem amb totes les institucions de les nostres illes i de l’Estat, perquè aquesta norma no s’apliqui”.

De fet, el portaveu parlamentari socialista ha anunciat una ronda de contactes amb tots els col·lectius i partits polítics estatutaris de Balears, “per tenir una veu comuna front aquest atac directe a un dels aspectes vertebradors de la nostra societat”.

Comments are closed