El PSIB-PSOE demana al Govern d’Espanya que aturi de manera immediata la presentació i tramitació de projectes de prospecció en aigües de les Illes Balears

Mercedes Garrido: “Demanam a l’Estat que faci la passa endavant necessària per culminar les demandes que des de 2012 estam fent des de les Illes Balears i la resta de territoris costaners”

El Grup Parlamentari Socialista ha presentat en el Parlament de les Illes Balears una Proposició No de Llei per instar el Govern d’Espanya a aturar, de manera immediata, la presentació de nous projectes de recerca, exploració i explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals en aigües balears.

Aquesta petició s’ha elevat a l’executiu central perquè aprovi aquesta moratòria de presentació de projectes mentre s’aproven la llei estatal de Canvi Climàtic i l’autonòmica sobre la protecció de la mar Mediterrània -que es troba actualment en fase de presa en consideració per part del Congrés-, que ja preveuen aquesta prohibició en els respectius textos.

La diputada socialista Mercedes Garrido ha defensat la necessitat d’aquesta moratòria per evitar que cap projecte es pugui presentar ni, eventualment, avançar en la seva tramitació, ja que com sempre han fet, els socialistes “rebutjam que la nostra mar pugui ser un espai d’extracció petroliera o minera, perquè perjudicaria tot l’ecosistema marí i insular, a més de fer-nos més vulnerables i perjudicar sectors econòmics clau per a la supervivència de les Illes, com el turístic o el pesquer”.

A més a més, Garrido ha posat de relleu “l’especial vulnerabilitat de la nostra terra” i el fet que “el canvi climàtic és cruel amb tots els territoris sense distinció, però ho és especialment amb els territoris insulars mediterranis”. En aquest sentit, la diputada ha fet constar les xifres que aboquen estudis ambientals i climàtics, en el sentit que la Mediterrània “patirà amb més severitat els efectes del canvi climàtic, amb un increment de 2,2ºC per al 2040 i la pujada del nivell de la mar en 1 metre en 80 anys”.

“És per això que consideram que preservar la nostra mar i, a més, fer-ho de l’extracció d’energies fòssils és bàsic per garantir la sostenibilitat de les nostres illes”, ha recordat la socialista.

Cal recordar que aquesta demanda no és nova. “Parlament, consells insulars, ajuntaments i la ciutadania de les nostres illes, en nombroses ocasions i sempre de manera unànime, hem rebutjat que la nostra mar pugui ser un espai d’extracció petroliera o minera”.

No obstant això, Garrido ha lamentat que la proposta d’avui no hagi comptat amb el suport de Vox. “És una pena que s’hagi romput aquesta unanimitat que s’havia donat des del minut zero, perquè és la societat balear la que surt perdent”, ha expressat.

Ara, amb aquesta iniciativa, que signen conjuntament els partits que donen suport al Pacte de Govern i que s’ha aprovat amb el suport de totes les forces a excepció de la ultradreta, es demana a l’Estat “que de manera cautelar i mentre es tramita la Llei de Canvi Climàtic, faci aquesta prohibició, el que significaria fer la necessària passa endavant per culminar les demandes que des de 2012 estam fent des de les Illes i la resta de territoris costaners”.

Sistema de cita prèvia al Banc de Sang

Per altra banda, la Comissió de Salut ha aprovat per unanimitat una proposta del Grup Parlamentari Socialista per mantenir el sistema de cita prèvia per a les donacions del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, un sistema que es va posar en marxa durant l’Estat d’Alarma per preservar la seguretat sanitària tant per als treballadors com per als donants.

“El sistema de cita prèvia va donar molts bons resultats, ja que va permetre evitar les aglomeracions als punts de donació -cosa que redundà en una major seguretat sanitària tant per als treballadors com per als donants- i evitar desplaçaments innecessaris”, ha indicat el diputat socialista Juli Dalmau, impulsor de la iniciativa.

Així mateix, Dalmau ha destacat que d’ençà que es va posar en marxa aquest sistema s’han incrementat les donacions diàries, assolint les 130 diàries.

Aquesta PNL s’emmarca en un conjunt de propostes registrades pels socialistes per donar visibilitat a la important i necessària tasca de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

Comments are closed