El PSIB-PSOE presenta una proposta de reforma fiscal que permeti mantenir la gratuïtat del transport públic i amb la qual pagui més qui més té

La proposa socialista abaixa els imposts als habitatges per la classe mitjana i treballadora i per les herències més petites i els augmenta per als habitatges de luxe i les grans herències

El Grup Parlamentari Socialista ha presentat 54 esmenes al projecte de llei de l’Impost de Successions, perquè “no sigui el primer gran fracàs del Govern de Prohens, ja que la seva mesura estrella ha esdevingut un bunyol que crea inseguretat jurídica a qui s’acull a aquesta normativa i, com sempre amb el PP, beneficia a qui més té”.

Així ho ha assegurat el portaveu parlamentari, Iago Negueruela, qui ha defensat que la proposta socialista “suposa una reformulació al decret llei de Toni Costa, aportant diverses novetats, una millor seguretat jurídica, la redistribució de la riquesa mantenint un sistema impositiu progressiu i tapant el forat pressupostari creat per la normativa del PP”.

L’objectiu d’aquesta reforma fiscal presentada pel Grup Parlamentari Socialista via esmenes, és “poder mantenir la gratuïtat del transport públic a les nostres illes i mantenir mesures conjunturals necessàries en una situació d’inflació que augmenta”.

En el cas de l’Impost de Transmissió Patrimonials, els socialistes proposen reduir el tipus impositiu del 4 al 2% per a tothom, atès que “el PP ha discriminat a les persones majors de 36 anys i nosaltres no veim que s’hagi de discriminar a la gent per la seva edat a l’hora d’adquirir un habitatge habitual”, ha explicat Negueruela.

A la vegada, els socialistes proposen incrementar el tipus impositiu passant del 12 al 13% en els habitatges de més d’1 milió d’euros, i del 13 al 14% en els habitatges de més de 2 milions d’euros.

Pel que fa a l’Impost de Successions i Donacions per a familiars directes, pràcticament s’elimina en les herències inferiors als 400.000 euros, passant de l’1% al 0,01%, sempre que el patrimoni de l’hereu sigui inferior als 400.000 euros. També s’augmenten en dos punts els tipus més alts per herències superiors a 3 milions d’euros, fins al 22%.

En definitiva, “abaixam els imposts als habitatges per la classe mitjana i treballadora i per les herències més petites i els augmentam per als habitatges de luxe i les grans herències”, ha resumit Negueruela.

La proposta del Grup Parlamentari Socialista inclou també mesures fiscals per combatre la inflació que milloren les ja existents, com l’increment de la quantitat de les deduccions per l’increment dels tipus d’interès en les hipoteques variables, on es proposa apujar-la un 60% fins als 400 euros.

Finalment, les esmenes socialistes inclouen un tercer paquet de mesures no fiscals, amb ajudes per als fixos discontinus i treballadors desocupats, l’establiment de tres pagues extraordinàries per a les persones en situació de dependència, l’augment de la Renda Social Garantida d’un 15% durant tres mesos, l’extensió de la gratuïtat de les matrícules universitàries o la gratuïtat del transport públic.

Precisament, demà el Grup Parlamentari Socialista du a debat al ple del Parlament una Proposició No de Llei amb aquestes mesures, amb l’objectiu que el Govern mantengui i amplii l’escut social desenvolupat l’hivern passat en un moment en el qual la inflació continua creixent.

Decret llei d’habitatge

D’altra banda, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha avançat que esperarà a conèixer el text del decret llei d’habitatge per valorar-lo, ja que el Govern no l’ha intentat consensuar amb els grups polítics “ni amb el seu Consell de Govern fins avui”.

Negueruela ha criticat que la normativa només hagi estat consensuada “amb promotors i constructors”, i no amb partits polítics, treballadors i treballadores, associacions de consumidors o la PAH, per la qual cosa ha reclamat “que es convoquin les meses existents per parlar d’aquest assumpte, perquè tant de dret tenen els beneficiats econòmicament com els treballadors i les treballadores”.

En aquest sentit, el portaveu socialista ha insistit en què la consellera “no ha convocat ningú que no tengui una relació directa en el preu de l’habitatge”, per la qual cosa els socialistes demanaran demà a la consellera com ha consensuat aquesta mesura.

Finalment, i en relació amb la direcció general d’IB3, Negueruela ha demanat que sigui “del màxim rigor, professionalitat i independència com fins ara”, igual que “tengui almanco el mateix suport que va tenir el 2015 la figura d’Andreu Manresa en aquest Parlament, qui va sortir en primera votació amb majoria de 3/5 parts”.

Negueruela ha recordat com “hem oferit diàleg a la presidenta Prohens en aquest assumpte”, i li ha demanat al PP “que sigui seriós i parli abans de model d’IB3 que de persones”.

Comments are closed