EL PSIB-PSOE ressalta que la Llei d’Educació farà que l’etapa educativa 0-3 sigui universal i gratuïta i afavorirà la conciliació familiar, beneficiant especialment a les dones

Aquesta norma educativa és el resultat de la pau social a les escoles aconseguida gràcies a aquest govern progressista després de la legislatura de Bauzà, que va treure a més de 100.000 persones al carrer

Els diputats del Grup Parlamentari Socialista Carles Bona i Enric Casanova han defensat aquest dilluns la Llei d’Educació que previsiblement es debatrà i sortirà endavant al pròxim Ple del Parlament de les Illes Balears. Els dos diputats socialistes han coincidit en la importància d’aquesta normativa per tota la comunitat autònoma, però especialment per als infants de les Illes Balears.

Així, Bona ha exposat que “la Llei d’Educació dona passes de gegant en qüestions com la igualtat d’oportunitats i l’equitat”, i hi ha afegit que “estam davant d’una llei pionera que farà possible un dels principals compromisos dels socialistes: convertir l’etapa 0-3 en una etapa educativa, universal i gratuïta”. “Una qüestió cabdal i una de les més importants d’aquesta llei”, ha incidit el socialista.

Bona ha expressat que “això serà fonamental no només per als nostres infants, sinó també per a les dones de les Illes Balears, que són les que tradicionalment han de suportar les càrregues que es deriven de tenir infants petits a casa”. ”Creiem en la igualtat i creiem que les dones es mereixen els mateixos drets que els homes i ocupar els mateixos espais, no només en la vida pública, sinó també en la privada”.

D’altra banda, Bona també ha incidit en la importància que la Llei d’Educació donarà a la Formació Professional. “Una empenta que vendrà a confirmar el camí que ja hem començat i que ha situat les Illes com la Comunitat que més ha crescut en places i en cursos a tot l’Estat”. Una fita que la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegria, va reconèixer públicament a la darrera visita a Palma.

Una llei que neix del consens i contra la crispació del PP

Per la seva part, el diputat socialista Casanova ha recordat que “és una llei amb molt de significat per a la nostra comunitat autònoma perquè venim del govern de José Ramón Bauzá del Partit Popular que va censurar la comunitat educativa, els va tancar les portes del Consolat i que va treure al carrer més de 100.000 persones per dir ‘basta’ de jugar amb l’educació dels nostres fills”.

“Tot això, amb aquesta llei, queda finalment i oficialment enterrat perquè 7 anys després, i gràcies a un govern progressista hem aconseguit la pau social a les escoles, treballant de la mà amb la comunitat educativa i respectant als qui més en saben sense insultar-los ni obrir-los expedient; al contrari, potenciant l’autonomia dels centres i donant als professors i professores les eines perquè puguin fer la seva feina”, ha exposat el socialista Casanova.

Cal recordar que aquesta Llei recull més de 40 aportacions de la comunitat educativa i d’entitats, i que durant la tramitació parlamentària ha gaudit d’un elevant consens, incorporant esmenes de tots els grups, excepte de la ultradreta. “Estam davant d’una llei que suposarà un abans i un després per a tota la societat i que marcarà el camí cap a un sistema educatiu estable, inclusió, descentralitzant i innovador”, ha dit Casanova.

La inversió més gran en Educació que s’ha fet mai en la història

D’aquesta manera, Bona ha volgut posar en valor que “aquesta llei ve a consolidar un camí de canvi i millora que ja està en marxa a les Illes Balears, i que ja es veu amb algunes de les dades que demostren la bona feina feta per part del Govern des del 2015”.

Per exemple, el diputat ha mencionat que el 2021 es va assolir el mínim històric d’abandonament escolar, que s’ha reduït en un 50% des de 2014; també, Balears s’ha situat per damunt de la mitjana estatal en competències lectora i matemàtica i a la mitjana, també, en competència científica; s’ha reduït el nombre d’alumnat repetidor; que tenim el sistema educatiu més equitatiu d’Espanya i el segon d’Europa.

Així com la millora del 94% dels centres educatius de les Illes Balears durant les legislatures progressistes o que des del 2015, les Balears tenen més de 2.000 professors i professores més fent un esforç per estabilitzar plantilles i amb un objectiu: arribat a les 6.000 places el 2023, ha conclòs Bona.

Comments are closed