
La secretària general del PSIB-PSOE ha clausurat el 15è Congrés del PSOE Menorca, juntament amb el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, i el nou secretari general insular, Pepe Mercadal.
La secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, i el portaveu del PSOE en el Congrés dels Diputats, Patxi López, han assistit a la cloenda del 15è Congrés del PSOE Menorca, en la qual s’ha proclamat el nou secretari general de la federació insular, Pepe Mercadal, així com la nova Comissió Executiva que l’acompanyarà.
Durant l’acte, Armengol ha marcat com a objectiu “guanyar les eleccions del 2027 i tornar a governar per transformar la vida de la gent a millor, perquè és més necessari que mai”.
La secretària general ha destacat com el socialisme menorquí és un emblema per a la resta d’illes, per “la forma d’entendre aquesta illa, la vida, la societat, l’economia, el territori, des del respecte al present i pensant sempre amb el futur, i per això fa anys es va planificar el territori de forma acurada pensant en el que podia venir després”. Per això, Armengol ha criticat que “tenim un Govern presidit per Marga Prohens que fa que Menorca estigui submisa als interessos mallorquins que ella representa, amb un president del Consell de Menorca incapaç de dir res en defensa del model d’illa que sempre hem defensat”.
Dos anys després de l’arribada del PP a les institucions, “no se sent per res el president del Consell de Menorca, els interessos de l’illa no els representa ningú i ho hem de fer nosaltres, per això cal prendre partit i treballar intensament”, ha reivindicat la dirigent socialista.
Quan s’apropa l’equador de la legislatura, la secretària general ha alertat que estam en un abans i un després, perquè s’acaben d’aprovar dos decrets llei “que posen en perill el model de Menorca”, en referència al decret llei de saturació turística i al del pelotazo de Palma que s’estendrà a la resta d’illes. “Són dos decrets llei que impliquen un desgavell urbanístic enorme, que defensen els interessos de promotors amb llocs i llinatges i que impliquen un model territorial diferent”.
Per això, Armengol ha advertit que “Menorca no està en venda, les Illes Balears no estan en venda, i per això no és possible seguir creixent en habitatge lliure que venen a comprar des de fora de casa nostra i que fan que el preu de l’habitatge continuï augmentant de forma inassumible pels ciutadans de les nostres illes”.
Davant aquesta realitat, la secretària general ha exigit una vegada més l’aplicació a les illes de la llei estatal d’habitatge, que a Catalunya està demostrant que abaixa els preus del lloguer un 6%. “No la volen aplicar perquè no els interessa que els treballadors i les treballadores d’aquestes illes puguin accedir a un habitatge”, ha denunciat.
Ara que s’està negociant el nou conveni d’hoteleria, Armengol també s’ha demanat “on està el Govern de les Illes Balears”, tenint en compte que durant el seu govern els salaris d’aquest sector van augmentar un 25%, perquè l’Executiu intercedia i feia acords tripartits.
A més a més, la dirigent socialista ha fet referència a la Diada per la Llengua organitzada per l’Obra Cultural Balear, posant de manifest que “tenim un retrocés enorme amb qüestions identitàries per enfrontar ciutadans amb ciutadans, i es tracta de defensar allò que ens fa ser com som”.
Per tot plegat, Armengol ha manifestat que “aquí estam els socialistes de Menorca, per defensar la nostra terra, la gent, el paisatge, la cultura i la nostra identitat, i si ho feim així, guanyarem el 2027”.
Finalment, la secretària general ha tengut paraules d’agraïment per Susana Mora i el seu equip, qui “ha deixat el socialisme menorquí en una altura molt alta”, com també pel nou secretari general, Pepe Mercadal i l’Executiva que l’acompanyarà.
Per part seva, el portaveu del PSOE en el Congrés dels Diputats, Patxi López, ha reivindicat l’orgull de ser socialistes, perquè són “els hereus dels primers indignats d’aquest país, d’aquells treballadors i treballadores que van aturar les fàbriques per conquerir drets que no tenien, d’aquells agricultors que van reclamar la terra que treballaven, i de les primeres dones que van sortir al carrer per lluitar per la igualtat, una gent que es va organitzar i va fundar el Partit Socialista ara fa 146 anys”.
Precisament, aquest orgull socialista “és el que el 2027 ens permetrà recuperar governs i fer la revolució des dels butlletins oficials”.
López ha carregat contra els que volen derogar la llei de memòria “que permet recuperar les restes d’aquelles víctimes del franquisme que encara hi ha a les cunetes i descampats del país, perquè les seves famílies els puguin honorar”, per la qual cosa ha demanat “no permetre que ningú derogui les lleis que ens permeten recuperar i honorar als nostres éssers estimats”.
El portaveu socialista al Congrés ha definit a Feijóo com “el senyor del no”, enfront d’un Govern d’Espanya “que fa propostes i defineix la realitat que s’ha d’atendre, amb una capacitat de resposta enorme front a les crisis, mentre el PP només defensa els interessos d’uns pocs”.
Pel que fa a l’amenaça de la ultradreta, ha defensat la necessitat de fer del “no passaran” una promesa col·lectiva, perquè “tenim una internacional d’ultradreta que enyora les dictadures, que ens diu que Franco era un bon home, i tenim l’obligació d’impedir-ho”.
Finalment, López ha destacat la capacitat del nou secretari general del PSOE Menorca, Pepe Mercadal, de defensar els interessos dels menorquins i les menorquines des del Congrés, així com també ha traslladat a Francina Armengol l’orgull “del que fa i del que representa”.
Pepe Mercadal: “Els i les socialistes prenem partit pel dret a l’habitatge, per un turisme sostenible i per la transició ecològica”.
Mercadal ha començat el discurs fent una reflexió sobre la seva trajectòria i els valors que l’impulsen: “D’on venc i cap a on vaig. Tenc clar que crec en la igualtat, és la manera que tenim els i les socialistes d’entendre el món”. Amb aquesta declaració, ha volgut posar de manifest que la vida és una “loteria del naixement” i que, tot i que tots som éssers humans amb els mateixos drets, la societat no garanteix les mateixes oportunitats per a tothom.
“El nostre objectiu com a socialistes és corregir aquestes injustícies i desigualtats”, ha afirmat, “i ho farem des de la defensa de l’educació pública de qualitat, una fiscalitat justa que permeti la redistribució de la riquesa, l’accés a l’habitatge, unes condicions laborals dignes, la sanitat universal, l’ecologisme i, sobretot, la democràcia: “El sistema que ens iguala amb el vot. Tots hem de prendre partit per defensar-la, perquè uns pocs la posen en perill”.
Mercadal ha recordat que les grans fites aconseguides al llarg dels anys tenen una clara empremta socialista, com una educació de qualitat, serveis públics, pensions dignes i la consolidació d’un model menorquí admirat més enllà de l’illa. Ha recordat figures clau del socialisme menorquí com Tirso, Berto, Joana, Marc i Susana, destacant el seu lideratge en moments clau de la història com el fet de dotar de competències el Consell Insular, la declaració de la Reserva de Biosfera, l’aprovació del PTI o la gestió de la crisi sanitària de la Covid-19, entre d’altres fites.
Tot aquest model construït al llarg de generacions, ha reconegut Mercadal, “s’està erosionant. Hi ha tres tendències globals que posen en perill la cohesió social, el respecte al territori i a l’entorn en el qual vivim, i fins i tot les nostres institucions i consensos assolits. La crisi de l’habitatge, el boom turístic i l’auge de l’extrem adreta són els tres factors que actualment posen en perill aquest model. Davant d’aquesta situació, els partits polítics podem triar entre dos camins: el de la dreta, el camí fàcil i el de la destrucció, o el de l’esquerra, el camí difícil i el de la lluita. El vertader camí de prendre les decisions valentes que necessita Menorca per frenar-les”.
Els i les socialistes prenem partit “per construir més habitatge públic i perquè als nuclis urbans el lloguer turístic desaparegui; per un turisme sostenible que contempli la limitació de vehicles que poden entrar a Menorca i per la transició ecològica amb l’objectiu d’arribar al 100% d’energia renovable i amb una millor gestió dels residus. Per tot açò hem de guanyar les eleccions de 2027, perquè tant el Consell com els ajuntaments agafin el camí de l’esquerra i prenguin partit a favor del model menorquí que tant ha costat aconseguir”.
“El PSOE de Menorca pren partit per garantir aquest futur. El nostre objectiu és guanyar les eleccions de 2027 per continuar construint una illa justa, sostenible i cohesionada”. A més, ha assegurat que la nova executiva, constituïda per 12 homes i 14 dones, estarà centrada a donar suport ferm a les vuit agrupacions de l’illa des del coratge, perseverança i organització. Sortim amb el cap ben alt, amb orgull de ser menorquins i amb orgull de ser socialistes”.