La Salut Mental de tots, per Oriol Lafau

El fet de passar de la rereguarda més amagada a la primera línia, ens ha permès replantejar-nos la salut mental com a disciplina des d’una visió històrica que, segurament, no tenien les altres especialitats. 

Al llarg dels darrers vuit anys la Salut Mental ha estat una de les tres línies prioritàries de la Conselleria de Salut i Consum, juntament amb L’Atenció Primària i L’Atenció a la Cronicitat. Aquest fet ens ha donat un impuls que mai havíem rebut.

Després de l’ensurt inicial d’haver estat escollits com a “prioritaris” hem agafat empenta i hem aprofitat bé l’ocasió perquè, no és el mateix remar quan tens el vent a favor que quan el tens en contra.

El fet de passar de la rereguarda més amagada a la primera línia, ens ha permès replantejar-nos la salut mental com a disciplina des d’una visió històrica que, segurament, no tenien les altres especialitats. Amb la presa que tenen els que sempre han estat els darrers de la fila, hem fet avanços molt importants aquests darrers vuit anys, segurament per la por que, de nou, ens enviessin a l’ostracisme.El més rellevant, i que des de l’inici vàrem tenir clar, era que calia una nova visió estratègica per avançar. No podíem continuar vinculats a antigues estructures arcaiques que funcionaven com a rèmores. La nova visió estratègica de la salut mental ens permet no circumscriure-la als recursos de salut d’aquesta especialitat. L’atenció a la salut mental es realitza des de l’atenció especialitzada d’Atenció Primària, des dels Serveis Socials, des d’Educació, des de les Entitats i associacions de persones afectades i els seus familiars i des de la resta d’institucions i administracions amb veu en salut mental. Incidir només de manera unilateral en un d’aquests actors aboca al fracàs de l’acció.La proposta més rellevant que plantegem és un nou model d’atenció en salut mental que neix d’aquesta visió estratègica. Un model que s’emmarca des de la corresponsabilitat interinstitucional i que es veurà reflectit en el nou Pla Estratègic de Benestar Emocional i Salut Mental de les illes Balears 2023-2029.

Aquest model de la corresponsabilitat indica que tots els actors vàlids en salut mental estiguin al mateix nivell. Un model creat des d’un bressol comú, que posa el projecte de vida de la persona al centre, que és pioner en tot l’Estat i que, a més, manté una visió clarament progressista.

Aquesta és la millor manera de fer avançar la salut mental amb èxit.Oriol Lafau

Membre de l’equip redactor del Document Marc de la Conferència Política 2023

Comments are closed