Mercedes Garrido: “El PP no té cap proposta en matèria d’habitatge, sinó propostes urbanístiques que vesteixen d’impuls a l’habitatge”

Els socialistes han votat en contra de la presa en consideració de la proposició de llei del PP perquè “no fa cap proposta efectiva per davallar els preus dels lloguers, incrementar el parc públic o ajudar a la gent que ho passa pitjor”

El Grup Parlamentari Socialista ha votat en contra de la presa en consideració en el Parlament de les Illes Balears de la proposició de llei presentada pel PP perquè “no té cap proposta en matèria d’habitatge, sinó propostes urbanístiques que vesteixen d’impuls a l’habitatge o mesures tributàries, però no planteja cap mesura dirigida a protegir de la vulnerabilitat a moltíssimes famílies”.

La diputada socialista Mercedes Garrido ha argumentat el vot en contra dels socialistes en el fet que la norma presentada pel PP “de mesures sobre l’habitatge només té el títol” i que és una proposició que “arriba tard, no entra en el fons, no arregla el problema de l’habitatge i no té credibilitat”, perquè proposa mesures que ja s’estan aplicant i d’altres que “afavoreixen l’especulació i l’urbanisme salvatge”.

En aquest sentit, Garrido ha insistit que el text no inclou “cap proposta innovadora, efectiva i ambiciosa que serveixi per davallar els preus dels lloguers, incrementar el parc públic o ajudar la gent que pitjor ho passa per accedir a un habitatge assequible”.

La socialista també ha incidit en què aquesta proposició té “l’urbanisme salvatge i la relaxació de controls urbanístics com a recepta per sortir de la crisi”. Una falta de controls que, ha apuntat Garrido, podrien implicar la “construcció d’infrahabitatge i d’habitatge que no compleixi la legalitat”, ja que entre les mesures presentades es troba la proposta d’eliminació de la llicència de primera ocupació o la cèdula d’habitabilitat.

Respecte de la política fiscal d’habitatge del PP, Garrido ha recordat que durant la legislatura 2011-2015 el govern de Bauzá i Company va apujar els impostos i que de 2013 a 2015, les illes foren l’única comunitat sense cap deducció per habitatge a l’IRPF.

Pel que fa al moment de la presa en consideració d’aquesta proposició de llei, que finalment ha estat tombada pel ple, Garrido ha recordat que arriba tard, després de l’aprovació la legislatura passada de Llei d’Habitatge, una llei “que va introduir mesures pioneres a tot l’Estat, com la mobilització dels habitatges buits dels grans tenidors o la protecció pública de per vida dels nous habitatges protegits”, a més del decret de mesures urgents en matèria d’habitatge, aprovat fa dos mesos, i que dóna continuïtat a la llei.

Dues normatives a les quals, per cert, el PP no va donar suport, i que inclouen mesures com prohibir cap desnonament sense alternativa, augmentar les sancions als grans tenidors que no cedeixin els habitatges buits, incrementar la col·laboració publicoprivada per augmentar el parc públic d’habitatge o fer que el Govern es converteixi en comprador prioritari dels immobles procedents d’execució hipotecària.

El PP ha votat “sistemàticament en contra de les polítiques d’habitatge” de les Balears, ha emfasitzat Garrido, qui ha afegit que “amb la llei que avui presenten es veu perfectament per què: perquè per al PP l’habitatge no és una política de cohesió social sinó una política d’especulació urbanística acompanyada de polítiques de reducció fiscal perquè es comprin els habitatges amb els quals han especulat prèviament”.

La política d’habitatge del Govern de les Illes Balears

Mercedes Garrido també ha realçat la política d’habitatge impulsada pel Govern de les Illes Balears des de l’inici de la legislatura passada, especialment tenint en compte que el 2015, després del govern del PP, “no vàrem trobar ni un sòl preparat per construir-hi habitatge protegit ni cap projecte redactat per poder treure a licitació”.

De fet, Garrido ha recordat a Biel Company que l’únic que es va trobar el Govern l’any 2015 va ser que s’havien venut a un hotel de luxe els terrenys on s’hi havien de construir pisos de protecció oficial.

La socialista, en darrer terme, ha explicat que la feina de planificació de la passada legislatura “va ser ingent” i que ha permès que el parc públic d’habitatge s’estigui incrementant fins a arribar als 649 habitatges, entre projectes ja acabats i els que estan en marxa a hores d’ara.

Comments are closed