Primer de Maig: El PSIB-PSOE es reuneix amb UGT i CCOO per avançar en drets per a les persones treballadores

Els socialistes de les Illes presenten al Congrés una iniciativa per estendre la incorporació de llits elevables a tots els hotels d’Espanya, tal com ja es fa a Balears gràcies a l’anterior Govern d’Armengol

Diversos representants del PSIB-PSOE han mantingut avui una reunió amb els màxims representants dels sindicats UGT i CCOO de les Illes per conèixer de primera mà les inquietuds i problemàtiques que envolten els treballadors i treballadores de les Illes. Aquesta trobada es produeix en el marc del pròxim Primer de Maig, dia internacional del Treball, i del Dia internacional de la Seguretat i Salut Laboral, que se celebra aquest 28 d’abril.

Rubén Castro, secretari d’Ocupació i Economia Social del PSIB-PSOE, ha informat, en acabar aquesta reunió, que un dels primers punts abordats ha estat la preocupació que causa l’anunci de la presidenta Prohens de modificar la Llei d’Excessos, aprovada a l’anterior legislatura, per tornar a permetre la venda d’alcohol en horari nocturn, redueix la quantia de les sancions per als incompliments, i torna a permetre la publicitat de les party boats, entre altres aspectes. Aquesta mesura tornarà a donar barra lliure al turisme de gatera, , i “causarà majors perjudicis a les persones treballadores, que patiran més càrregues de treball i veuran ressentida la seva salut”.

En tot cas, Castro ha insistit en el fet que les prioritats dels socialistes continuen essent vetllar per la qualitat de l’ocupació i les condicions saludables de les persones treballadores. Per això, ha recordat que des de fa dues legislatures s’ha anat incidint en aspectes com els plans de lluita contra la precarietat, que des de 2015 fins a l’any passat permetia que més de 30 inspectors de treball vetllassin per les condicions de treball a l’estiu: “A diferència del Govern de Prohens, que ja ha anunciat que no continuarà amb els plans de lluita, demostrant quan li importa la salut dels treballadors i treballadores”, ha indicat Castro.

Altres avanços aconseguits amb els distints governs socialistes han estat reduir aspectes de precarietat laboral, com van ser la temporalitat i la parcialitat, o la creació de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral, que entre altres tasques ha impulsat el control de les càrregues de treball del col·lectiu de cambreres de pis i que havia de fer extensible a altres professions d’hostaleria, com són les cuineres i cuineres. “En lloc d’això, el Govern de Prohens ja ha vist dimitir a dos directors de l’IBASSAL, i no està controlant les càrregues de treball de les cambreres de pis en una temporada que es presumeix que serà intensa”, ha afirmat el secretari d’Ocupació del PSIB.

ESTENDRE ELS LLITS ELEVABLES A TOT EL PAÍS

Per la seva banda, el diputat en el Congrés, Pepe Mercadal, ha anunciat que el PSIB-PSOE ha registrat una iniciativa en l’àmbit nacional perquè la iniciativa d’incorporar llits elevables als establiments hotelers, que a les Illes Balears va entrar en vigor amb el govern de Francina Armengol, s’estengui a tot el territori espanyol. Aquesta iniciativa, adreçada a facilitar les condicions de treball de les cambreres de pis, s’ha demostrat efectiva als hotels que ja han instaurat el nou sistema de llits.

Aquesta iniciativa, que serà debatuda a la pròxima Comissió de Turisme en l’àmbit nacional, va acompanyada de dues propostes més del PSIB-PSOE. D’un costat, es proposarà que el Govern d’Espanya inclogui les cambreres de pis en el catàleg d’alta perillositat, una mesura que permetria facilitar la jubilació anticipada per a aquest col·lectiu i, en segon lloc, es demanarà al Govern d’Espanya que es reconeguin com a malalties professionals les lesions que pateixen algunes cambreres de pis derivades de l’esforç físic fet al llarg de la vida laboral.

Recursos addicionals

Comments are closed