Marí: “El repte dels fons europeus no és de finançament, sinó d’execució i la llei aprovada avui al Parlament aporta l’agilització necessària”

El ple del Parlament ha aprovat la llei del decret llei 3/2021, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s’han de finançar amb fons europeus

El ple del Parlament ha donat llum verda a la llei que agilitza l’execució i la tramitació dels fons europeus, amb el vot favorable del Grup Parlamentari Socialista.

Tal com ha explicat el diputat socialista Jordi Marí, amb aquesta llei, que es va aprovar en forma de decret llei el mes de maig i que el Parlament va sol·licitar  tramitació com a projecte de llei, “dotarà correctament la comunitat de tota l’estructura i equipament necessari per a l’assessorament, la coordinació i l’execució dels fons europeus”.

Marí, així mateix, ha posat èmfasi en la importància que aquests fons europeus es tramitin de manera àgil perquè les següents anualitats de finançament estan condicionades als graus d’execució de les anteriors i, per tant, “si volem captar el màxim de finançament, necessitam el màxim d’execució”.

“El repte no és de finançament, és d’execució, i aquesta llei aporta l’agilització necessària a tots els projectes a finançar, tant per conselleries, universitat i qualsevol empresa o entitat privada”, ha exposat el socialista.

El diputat també ha defensat que aquesta llei és la constatació que “el Govern de les Illes Balears ha fet els deures, amb una llei que aporta certesa, estabilitat i confiança, i que dóna compliment a tot el necessari per rebre els fons europeus i executar-los”.

D’altra banda, Marí també ha destacat “el gran nivell de consens i participació” assolit durant tot el procés. “En la mateixa taula s’han assegut els ajuntaments, els consells insulars, els sindicats, les patronals, la universitat, les cambres de comerç, el Cercle d’Economia, entitats socials i civils i col·legis professionals”, ha enumerat el socialista, posant de relleu que “ningú no podrà dir que no hi ha consens o que no hagi participat tot aquell que hagi volgut”.

En aquest sentit, també ha carregat contra els partits de l’oposició “que reclamen més participació i més consens, però que no han volgut sumar-se al Pacte de Reactivació, i que ara diuen que no se’ls escolta i que l’establer dins aquest pacte és un paperot i una farsa”.

Pel que fa específicament al PP, Marí ha criticat que amb les esmenes que han presentat “han volgut aparentar que reclamen més participació, quan la realitat és que no s’han volgut ni asseure en una taula” i que han demostrat que “el seu únic objectiu és posar pals a les rodes”.

Per la seva banda, el diputat socialista de la coalició per Formentera, Antonio Sanz, ha exposat que amb aquesta llei “aconseguirem que els fons europeus arribin d’una manera més àgil a les Illes i contribuiran a fer millor la societat de les Balears”.

Sanz també ha defensat tres esmenes presentades per incrementar la representació dels consells insulars i dels ens locals en allò relacionat amb l’avaluació dels projectes finançaments amb els fons europeus i perquè aquests incorporin “la realitat pluriinsular de les quatre illes”.

Finalment, el Ple del Parlament també ha aprovat avui, a proposta del Grup Parlamentari, celebrar sessions extraordinàries entre el 24 de desembre de 2021 i el 31 de gener de 2022 per avançar en la tramitació de les lleis d’Educació i de Consells Insulars.

Comments are closed