Patricia Abascal: “Serà la legislatura de les persones amb discapacitat”
El Ple del Senat ha aprovat el projecte de Llei per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica.
El text aprovat ha incorporat més de 80 esmenes, per la qual cosa haurà de tornar al Congrés dels Diputats per a la seva aprovació definitiva. La llei ha comptat amb el suport de la majoria de la Cambra i ha sumat finalment 242 vots a favor i 17 abstencions (ERC i Vox).
La portaveu socialista de Discapacitat i senadora per Eivissa i Formentera, Patricia Abascal, ha subratllat que, amb aquesta llei, les persones amb discapacitat podran exercir la seva capacitat jurídica i s’assegura que puguin comptar amb els ajustos i mitjans necessaris per a poder decidir per elles mateixes.
Patricia Abascal ha subratllat que “aquesta serà la legislatura de les persones amb discapacitat. Hem aprovat l’erradicació de l’esterilització forçosa, modificarem la Constitució per a canviar el terme “disminuït”, tirarem endavant la Llei d’accessibilitat cognitiva i avançarem en la figura de l’assistent personal”.
“El compromís del Govern de Pedro Sánchez i del Grup Socialista és total amb les entitats i col·lectius de la discapacitat, avançarem junts i juntes”, ha manifestat.
Abascal ha assegurat que “estam davant la llei més important per a les persones amb discapacitat, una llei que adapta la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de 2006. Fins ara, eren unes altres les persones les que decidien per elles. Avui podem sentir-nos orgullosos d’aprovar una llei que els permetrà comprar-se un pis, signar una hipoteca, formar una família o decidir sobre el seu patrimoni”.
També ha assenyalat que la llei permet corregir un greuge perpetuat en el temps per una societat que ha amagat i ha impedit que les persones amb discapacitat fossin ciutadans en igualtat. Precisament, la Convenció de Nova York estableix el reconeixement de la seva personalitat jurídica, la seva capacitat jurídica en igualtat de condicions i el dret a rebre el suport necessari.
La senadora ha reconegut que fins ara s’incomplia els acords en la citada Convenció però ha explicat que “gràcies al treball d’entitats com el CERMI o Plena Inclusió hem aconseguit revertir aquesta enorme injustícia”.
“Estem davant un nou paradigma basat en la llibertat i igualtat per a totes les persones amb discapacitat, el de la llibertat de decisió d’una persona independentment de la seva situació, en el qual es garanteix tot el suport necessari perquè sigui ella i només ella qui prengui les seves decisions.”