Alícia Homs demana a la Comissió Europea que estableixi els mecanismes necessaris per posar fi als augments exponencials de preu dels vols de Balears

L’eurodiputada socialista ha demanat el suport de tots els eurodiputats i eurodiputades a una carta en la qual demana un règim especial per adaptar les normes del mercat interior a les especificitats de les regions insulars, especialment a Balears

L’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha enviat avui una carta als eurodiputats i les eurodiputades del Parlament Europeu per demanar el seu suport a una carta amb la qual demana a la Comissió Europea que estableixi els mecanismes necessaris per posar fi als augments exponencials de preu als vols amb origen o destinació amb les Illes Balears.

A la missiva, Homs ha denunciat que “en els primers dies en els quals la UE ha començat a recuperar la normalitat i les aerolínies han tornat a oferir vols, s’han produït una situació que ha evidenciat les limitacions del dret a la llibertat de moviment dels ciutadans de les illes europees, amb un número d’operacions posades a la venda inferior al gran increment de la demanda, la qual cosa ha provocat que s’hagin disparat els bitllets d’avió”.

Una situació que s’ha donat especialment a Balears, ha lamentat Homs, pel fet de ser una de les regions més atractives per al turisme europeu. “L’increment sobtat en la demanda causat per la tornada a la normalitat després del confinament s’ha traduït en un increment exagerat en els preus dels vols entre les illes i les ciutats espanyoles”, ha dit l’eurodiputada socialista”.

De fet, les organitzacions de consumidors han alertat també d’aquesta situació, detectant increment de preus de fins a un 225% en algunes rutes nacionals, ocasionant la comprensible indignació de la ciutadania.

Són augments exponencials de preus que no són una novetat en el cas de les illes, ha recordat Homs, ja que “es produeixen situacions similars en les èpoques de l’any en les quals els ciutadans de les illes europees que resideixen a ciutats i regions continentals per motius laborals o acadèmics volen tornar a casa”.

Una situació que l’eurodiputada socialista ha considerat “un obstacle per a la llibertat de moviment d’alguns ciutadans de la UE, un prejudici per a les economies de les regions insulars i en el moment actual, un impediment per a fomentar el turisme aquest estiu a territoris que, precisament, depenen en gran mesura d’aquest sector”.

Per tot plegat, Homs ha demanat a la UE un règim especial per adaptar les normes del mercat interior a les especificitats de les regions insulars, tenint en compte que “la Comissió Europea hauria de permetre als Estats Membres establir els mecanismes necessaris per a evitar pujades exponencials i abusives en els preus de certes rutes aèries entre regions insulars i continentals i garantir unes freqüències mínimes”.

En aquest sentit, Homs ha afegit que les Obligacions de Servei Públic són un mecanisme que la Comissió ha permès establir als governs nacionals en ocasions molt puntuals, “per la qual cosa creim que hauria de facilitar-les per a ajudar a les regions insulars a superar aquest problema”.

Finalment, l’eurodiputada del PSIB-PSOE ha conclòs que “per als ciutadans i les ciutadanes de les illes europees és urgent aconseguir que els preus del transport aeri siguin més estables i assequibles, perquè seria un gran impuls per a les seves economies i un gran avanç en el dret a la llibertat de moviment”.

Comments are closed