Aprovada la proposta socialista per a la creació d’un protocol d’atenció per als afectats per les hipoteques IRPH

Per a la diputada socialista Irantzu Fernández, aquest protocol hauria d’incloure punts d’informació específics per als afectats per aquest tipus d’hipoteques i comptar amb la col·laboració dels col·legis d’advocats, economistes i titulats mercantils i empresarials i les associacions de consumidors

La Comissió de Salut del Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista, signada també per Unides Podem i Més per Mallorca, per instar al Govern a crear un protocol d’atenció a les oficines de Consum per a l’atenció dels afectats per les hipoteques IRPH.

La diputada socialista Irantzu Fernández, qui ha defensat la iniciativa, ha explicat que l’IRPH “és una fórmula matemàtica de càlcul complex i poc transparent,” tal com ha definit recentment la justícia europea a través d’un informe de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, mitjançant el qual obre les portes a què els consumidors puguin reclamar judicialment compensacions per la comercialització d’hipoteques vinculades a aquest indicador de càlcul.

En qualsevol cas, tal com ha recordat la diputada socialista, “seran els jutges espanyols els que hauran de decidir en cada cas com actuar i si les entitats bancàries van ser prou transparents amb els consumidors”.

Fernández ha reivindicat que “ens trobam davant un cas més on els tribunals poden reconèixer la indefensió dels consumidors, com ja va passar el 2016 amb les clàusules sostre”.

Per tot plegat, la iniciativa aprovada sol·licita la creació d’un protocol específic per part de la Direcció General de Consum per a l’atenció als afectats per les hipoteques IRPH. Aquest protocol, tal com ha concretat la diputada socialista, “ha d’incloure punts d’informació específics, tant telemàtics com presencials, per garantir el dret a la informació de tots els ciutadans afectats per aquest tipus d’hipoteques”.

Finalment, la proposta també insta al Govern a signar convenis de col·laboració amb els col·legis d’advocats, d’economistes i de titulats mercantils i empresarials de les Illes Balears, així com també amb les associacions de consumidors. per tal de donar resposta a les persones consumidores i usuàries, afectades per l’índex hipotecari IRPH.

Comments are closed