Aprovada la proposta socialista per demanar que es prohibeixin els campaments d’orientació militar per a menors d’edat a les Illes Balears

La Comissió d’Assumptes Socials, Drets Humans i Esports també ha aprovat instar el Comitè Olímpic Internacional perquè inclogui el karate al llistat d’esports olímpics per a París 2024

La Comissió d’Assumptes Socials, Drets Humans i Esports del Parlament ha aprovat una iniciativa impulsada pel Grup Parlamentari Socialista per demanar al Govern de les Illes Balears que prohibeixi els coneguts com a «campaments d’orientació militar» adreçats a nins i joves. Tots els grups han votat a favor excepte Vox, que ha votat en contra.

L’impulsor de la iniciativa és el diputat socialista Joan Ferrer, qui ha exposat que allò que es demana és que l’executiu faci les modificacions que calguin per prohibir els programes en els quals s’hi desenvolupin activitats que fomentin la violència, l’ús d’armes o la pràctica d’una disciplina militar que no compti amb l’autorització dels òrgans competents en matèria de regulació d’oci infantil i juvenil a Balears.

Segons ha exposat Ferrer, des de fa uns anys han proliferat a Espanya aquest tipus de campaments, denominats d’«orientació militar» i adreçats a infants i joves. Actualment se’n poden trobar set, adreçats a infants a partir de 12 anys.

“Es tracta de campaments que no compten amb cap mena de control pedagògic ni de seguretat sobre les activitats que s’hi desenvolupen i on s’inculca en l’ensinistrament en armes i pràctiques militars com si es tractàs d’un vehicle per educar en els valors de pau, solidaritat, llibertat, concòrdia i tolerància”, ha denunciat el socialista.

Així mateix, Ferrer ha recordat que aquestes activitats van en contra de la Convenció dels Drets del Nin, dos dels cinc eixos centrals de l’Agenda 2030 l’objectiu 4 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i les metes 4 i 8 dels Objectius Europeus de la Joventut de la Comissió Europea.

Karate, esport olímpic a París 2024

D’altra banda, la Comissió també ha aprovat per unanimitat una Proposició No de Llei, impulsada pel PSIB-PSOE i signada conjuntament amb la majoria de grups, per demanar al Comitè Olímpic Internacional (COI) que el karate sigui disciplina olímpica als Jocs de París 2024, després que l’organització d’aquesta edició l’hagi exclòs de la llista dels esports hostes.

La diputada socialista Beatriu Gamundí ha estat la principal impulsora de la iniciativa, qui l’ha defensada al·legant que el karate compleix amb els requisits que el COI marca per als esports olímpics.

Aquesta iniciativa, que també demana suport al Consell Superior d’Esports i el Govern de les Illes Balears per assolir la fita, ve motivada pel fet que encara hi ha marge de temps per revertir la decisió dels comitè organitzador de París 2024, atès que hi ha una vacant entre els esports proposats i que la decisió final passa pel COI.

“Pels mateixos mèrits, trajectòria i valors importants del karate pensam que es mereix continuar en el programa olímpic per a 2024”, ha apuntat la diputada.

Comments are closed