Aprovada la proposta socialista per despenalitzar i regular l’eutanàsia, “una passa necessària perquè no entenem la mort digna de manera parcial”

Beatriu Gamundí ha criticat l’equidistància del PP amb aquest assumpte i els ha acusat de fer tard, “com ja van fer amb el divorci, el matrimoni entre persones d’un mateix sexe o l’avortament”

El ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista per instar al Govern d’Espanya i al Congrés dels Diputats a regular i despenalitzar l’eutanàsia.

Tal com ha defensat la diputada socialista Beatriu Gamundí, es tracta de donar resposta a una demanda social “perquè els i les socialistes no entenem la mort digna de manera parcial, sinó que pensam que fa falta una passa més que només s’assolirà amb la mateixa regulació de l’eutanàsia i el suïcidi assistit”.

En aquest sentit, Gamundí ha defensat que “la mateixa persona, en exercici de la seva llibertat i autonomia, ha de poder decidir, amb les condicions necessàries, l’ajuda i els professionals sanitaris, sempre garantint l’objecció de consciència a aquests professionals”.

Per això, la diputada socialista ha apostat també per incloure aquesta prestació a la cartera bàsica de serveis comuns a la sanitat pública convertint-lo, per tant en “un dret universal de la població espanyola”.

Per a la diputada socialista, aquesta iniciativa és una passa més “per complir amb el darrer desig de María José Carrasco, a qui el seu marit va ajudar a morir després de 30 anys patint esclerosi múltiple, un cas recent que a través dels mitjans de comunicació ha ajudat a moure consciència”.

La mort digna i l’eutanàsia, ha insistit Gamundí, “requereixen de decisions polítiques valentes que permetin avançar en els drets de les persones, constituint dos debats socials, jurídics i professionals ben diferents: els drets i garanties de les persones a una assistència sanitària i social al final de les seves vides i d’altra banda, el dret individual subjectiu de les persones davant situacions que, sense estar en procés de morir de manera imminent, decideixen per la seva situació d’invalidesa i patiment sol·licitar l’ajuda a morir de manera anticipada”.

Gamundí ha lamentat la postura del PP en relació amb el debat, criticant que “eviten pronunciar-se de manera clara sobre l’eutanàsia, mantenint l’equidistància sobre un assumpte en el qual el 70% dels seus votants estan a favor, però com sempre, el PP torna a fer tard, com ja va fer amb el divorci, l’avortament o el matrimoni entre persones d’un mateix sexe”.

En qualsevol cas, per a la diputada socialista, s’aprova una iniciativa que “més enllà de les ideologies de dretes i esquerres, parla d’humanitat, de la defensa de la dignitat de la vida, del reconeixement del dret a la bona mort i la capacitat d’exercir la llibertat de les persones”.

Finalment, la diputada del Grup Parlamentari Socialista ha conclòs que espera fer realitat aquesta regulació i despenalització de l’eutanàsia “per humanitat i sense excuses”.

Comments are closed