El PSIB-PSOE proposa la creació d’un nou dret social amb una llei estatal que reguli i despenalitzi l’eutanàsia

L’aprovació d’una llei estatal d’eutanàsia que reguli el dret a morir dignament és un dels principals compromisos electorals dels socialistes

El Grup Parlamentari Socialista presentarà en el pròxim ple del Parlament de les Illes Balears una Proposició No de Llei per instar el Govern d’Espanya a elaborar una llei estatal que despenalitzi i reguli l’eutanàsia per tal de crear un nou dret de ciutadania “propi d’una societat moderna, madura i avançada”.

Així s’ha expressat la diputada socialista Beatriu Gamundí, impulsora d’aquesta iniciativa que també signen els grups parlamentaris Més per Mallorca i Unides Podem, i qui ha recordat que aquesta futura llei de drets i garanties de les persones en el procés de morir és un dels principals compromisos del Partit Socialista i, per tant, “una de les primeres lleis que s’han d’impulsar, perquè hi ha molta gent que l’està esperant”.

Gamundí ha explicat que aquest nou dret social, “que també arribarà de la mà dels socialistes”, és fruit d’una “demanda social de cada vegada més creixent” i ha posat d’exemple un dels darrers casos de suïcidi assistit que “ha ajudat a moure consciències” a Espanya, com fou el de María José Carrasco, a qui el seu marit ajudà a morir després de més de 30 anys patint esclerosi múltiple.

A Espanya existeix un nombre elevat de persones que s’enfronten a situacions vitals amb pronòstic irreversible de mort, les quals pateixen greus sofriments fins que aquesta els arriba. És per aquest motiu que es fa necessària una “regulació rigorosa” d’àmbit estatal perquè “les persones puguin decidir fins a quin moment perllongar la seva vida”.

Aquesta PNL preveu les condicions perquè la mort es produeixi “de la forma més adequada possible, proporcionant sempre l’ajuda, els mitjans i els professionals sanitaris necessaris”, tal com ha exposat Gamundí, i sempre “garantint l’objecció de consciència dels professionals”.

Cal recordar que les Illes Balears ja disposen d’una llei de drets i garanties de les persones en el procés de morir, en vigor des de 2015, però el que es demana ara amb aquesta proposta és “una passa més que permeti crear un nou dret, propi d’una societat moderna, madura i avançada”  des de la màxima garantia jurídica.

Finalment, la socialista ha demanat el vot favorable de totes les forces parlamentàries per a aquesta iniciativa. “No volem que la dreta torni a arribar, com ja varen fer amb qüestions com l’avortament o el matrimoni igualitari”, ha exposat Gamundí.

Cano: “La recepta del PP és que la Comunitat Autònoma sigui morosa”

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha demanat al PP “coherència i seriositat” pel que fa al debat sobre els pressupostos generals de la Comunitat Autònoma per a 2020, que protagonitzarà l’actualitat parlamentària les pròximes dues setmanes.

En referència a les esmenes presentades pel grup popular, la portaveu ha recordat que “no són reals, perquè no es pot proposar davallar impostos per apujar la despesa i que, a més, tot vagi a compte de no pagar el deute”, tot recordant que aquestes propostes, “que ja practiquen on governen” estan contraindicades per l’AIReF.

En aquest sentit, Cano ha destacat que “la gran recepta del PP per als pressupostos de 2020 és que la Comunitat Autònoma sigui morosa”, ha emfasitzat Cano, abans de recordar que al partit que encapçala Gabriel Company “tant li és que hi hagi bonança o crisi, perquè el seu model ideològic és el de les retallades”.

Així mateix, la socialista ha expressat la preocupació de tot el grup parlamentari per la “deriva radical del PP, fent seguidisme de l’extrema dreta, la qual li marca l’agenda política”. Referent a això, Cano ha recordat al PP que “ens trobaran al davant i ben ferms”.

Comments are closed