El Grup Parlamentari Socialista presenta una iniciativa per regular el dret a l’eutanàsia i al suïcidi assistit a l’àmbit estatal

La proposició no de llei instarà el govern d’Espanya a aprovar una llei que reguli el dret a l’eutanàsia i també a modificar el codi penal perquè es despenalitzi el suïcidi assistit en supòsits molt concrets

El Grup Parlamentari Socialista presentarà en el pròxim plenari del Parlament de les Illes Balears una Proposició No de Llei perquè el Govern de l’Estat reguli “els drets i les garanties de les persones en el procés de morir i el dret a l’eutanàsia”, ha explicat la portaveu socialista en la cambra autonòmica, Sílvia Cano, després de la Junta de Portaveus celebrada avui.

La socialista ha justificat aquesta iniciativa per l’elevat nombre de persones que, a tot l’Estat, s’enfronten a una situació de pronòstic irreversible cap a la mort, les quals “passen per un procés de patiment i un calvari molt dur” fins que els arriba la mort.

En aquest sentit, la portaveu ha recordat com el cas de María José Carrasco, a qui el seu marit va ajudar a morir després de patir esclerosi múltiple durant 30 anys, “ha sacsejat les nostres consciències i ens ha commocionat èticament, però sobretot políticament”.

És per aquest motiu, que el grup socialista en el Parlament, juntament amb els grups que donen suport al pacte de Govern, presenta aquesta iniciativa que insta el Govern d’Espanya a legislar sobre “el dret a una mort digna i per a la dignitat de les persones fins al darrer moment de la vida”.

Cal recordar que les Illes Balears ja compten amb una normativa autonòmica que regula els drets i garanties de les persones en el procés de morir. No obstant això, els socialistes consideren necessària una llei estatal que “estengui i garanteixi aquest dret” a tot el país i que, sobretot, “despenalitzi l’eutanàsia i el suïcidi assistit en supòsits molt concrets i amb les màximes seguretat jurídica i garanties”, ha destacat Cano.

“Aquesta iniciativa pretén garantir la llibertat i l’autonomia de les persones perquè la mort es produeixi de la millor manera possible, proporcionant l’ajuda, els mitjans i els professionals necessaris, amb total seguretat jurídica i garantint l’objecció de consciència dels professionals sanitaris”, ha emfasitzat la portaveu socialista.

A més a més, Cano ha apuntat la importància de diferenciar “les cures pal·liatives del dret a l’eutanàsia”, recordant que les Illes Balears són “un referent en legislar-les”.

Comments are closed