Aprovades dues propostes socialistes per recuperar la memòria i l’honor de les persones LGTBI represaliades pel franquisme

Joan Ferrer ha lamentat l’abstenció del PP a ambdues iniciatives perquè “vol tancar armaris i possibilitats de debat, sumant-se als postulats de Vox quan els seus companys de pupitre no assisteixen a la comissió per a debatre qüestions com la d’avui”

La Comissió d’Assumptes Socials del Parlament de les Illes Balears ha aprovat dues Proposicions No de Llei del Grup Parlamentari Socialista, una per a la reparació i homenatge de les víctimes LGTBI durant la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició, i una altra pel reconeixement d’indemnitzacions i alta a la Seguretat Social als presos LGTBI durant el Franquisme i la Transició.

El diputat socialista Joan Ferrer ha recordat com el 1954 “Franco va incloure l’homosexualitat a la Llei de Vagos i Maleantes com un fet criminal, des d’un esperit homòfob que considerava les persones homosexuals com a malaltes mentals i propenses a la comissió de delictes”.

Un fet que va provocar que durant tota la Guerra Civil i el Franquisme “es destinessin aquestes persones a camps de treball, colònies agrícoles i presons només per la seva orientació sexual, patint penes que pretenien la reeducació, càstigs i el desterrament dels seus territoris de procedència, sota mètodes brutals”, ha relatat Ferrer.

Un context social, segons el diputat socialista, que implicava una doble repressió, “impulsada per les autoritats i derivada de l’estigma social”, arribant a comptabilitzar més de 6.000 persones LGTBI represaliades durant la Guerra Civil, la dictadura i els primers anys de la transició.

Per tot plegat, el diputat socialista ha reclamat “que es reconegui i es reti homenatge públic a la memòria de les víctimes del col·lectiu LGTBI que moriren o foren represaliades a causa de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere”, demanant també un dia anual d’homenatge institucional i social per a aquestes persones.

A més a més, la proposta socialista insta el Govern a declarar nul·les les condemnes i sancions judicials i administratives durant la Guerra Civil, el franquisme i els primers anys de la transició per motius d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Finalment, Ferrer ha demanat que s’assimilin els supòsits de la llei de memòria històrica estatal per ampliar les indemnitzacions de les víctimes del franquisme que van patir repressió per la seva orientació sexual.

Pel que fa a l’abstenció del PP a ambdues iniciatives, Ferrer ha lamentat que el PP “vol tancar armaris i possibilitats de debat, sumant-se als postulats de Vox quan els seus companys de pupitre no assisteixen a la comissió per a debatre qüestions com la d’avui”.

Comments are closed