“Pacte per a una educació segura i de qualitat”, per Ares Fernández

Capacitat de reacció. Unitat d’acció. Full de ruta clar i valent. Tres elements indispensables que han de definir i defineixen la iniciativa d’un Govern responsable que lluita contra una crisi provocada per un virus que ha capgirat tota la nostra vida i que ens empeny a una nova realitat que hem d’afrontar sense defallir ni un sol moment.

Fa deu anys, amb una crisi econòmica sense precedents en la nostra història recent, es va imposar la recepta de l’austericidi com a mitjà per superar la travessia en el desert. El problema? Que del desert no vàrem sortir tots ni tampoc en igualtat de condicions. El problema és que l’austericidi provoca més precarietat i deixa a les persones més vulnerables enrere.

Afortunadament, la majoria progressista que la ciutadania ha atorgat a la nostra comunitat autònoma, ha permès entendre que la resposta clara i contundent ha de passar pel rescat a les persones. La resposta contra els efectes del virus, primer per a la protecció de la salut de la gent i segon contra les conseqüències econòmiques i socials, ens duen a un objectiu que els i les socialistes hem defensat sempre: consolidar i evitar que trontollin els pilars de l’Estat del Benestar del qual n’hem estat arquitectes.

I ara, com sempre, l’educació no pot deixar de ser la pedra angular del projecte de futur que volem per al nostre país. És per això que el compromís amb una educació de màxima qualitat i d’equitat, que respon a la seva concepció d’ascensor social, està fermament assumida al Pacte per a la Reactivació que el Govern de les Illes Balears ha impulsat des del diàleg amb agents socials, econòmics i polítics.

Durant els darrers mesos, tota la comunitat educativa ha fet un esforç immens per adaptar-se a una situació absolutament sobrevinguda que ha obligat a finalitzar el curs de manera no presencial.

El Govern ha procurat atendre l’emergència i donar solucions, per exemple, a la bretxa digital manifesta entre molts alumnes amb la compra de 3.000 dispositius i 1.000 targetes de dades per a aquelles famílies més vulnerables i amb dificultat d’accés a informació i formació digital. Sense oblidar la contractació de 560 nous docents per reforçar el proper curs acadèmic, essent gairebé un total de 2.000 nous professionals incorporats des de l’any 2015, o l’increment de la partida de beques menjador per al curs 2020-2021 fins a arribar als 7 milions d’euros.

Enrere queden els anys de la imposició, de les retallades i de la manca de diàleg. Amb la revisió del pressupost materialitzat al Pacte per a la Reactivació es fixen les línies estratègiques a seguir a curt, mitjà i llarg termini.

La prioritat és garantir una tornada segura a les escoles i un curs acadèmic el més normalitzat possible. Un repte complex que s’haurà d’executar amb la col·laboració de tota la comunitat i amb les màximes exigències de seguretat sanitària necessàries.

Per això el Govern preveu una inversió de més de 14 milions d’euros per a l’adaptació de tots els centres educatius de les Illes. Inversions destinades a la compra de material de protecció i de nous equips, neteja i adaptació d’instal·lacions, transport escolar, o l’increment de la contractació de monitors de menjador escolar.

Ara bé, seria un error de proporcions titàniques quedar-se aquí, obviar la finestra d’oportunitats que ens permet evolucionar en una educació de major qualitat que elimini les mancances que patim.

És per això que el Pacte per a la Reactivació vol veure més enllà i intentar treballar per reduir ràtios a les aules, lluitar contra l’abandonament escolar, establir garanties d’equitat en l’accés a tots els nivells educatius…

Pel que fa a la Formació professional, el nou curs incorporarà 27 nous cicles i, per tant, continuarà desenvolupant el Pla Integral d’FP que suposa una inversió de 144 milions d’euros fins a 2024.

A la compra de dispositius electrònics per a les famílies més vulnerables se li afegeix un pla de digitalització per als propers anys que inclou la garantia de dispositius i la formació específica en competència digital per als docents amb una inversió que només per al curs vinent suposarà 2,5 milions d’euros.

En relació amb les infraestructures educatives, es reafirma el compromís amb la millora dels equipaments bàsics. Són gairebé 122 milions d’euros els compromesos per als tres propers anys per a ampliacions i nous centres de tots els nivells.

Per altra banda, el pla de Reactivació també assumeix l’ineludible compromís amb l’educació 0-3 anys. Per al curs 2020-2021 es destinaran 4,5 milions d’euros als centres públics i 780.000 euros als centres privats de la xarxa complementària. A més, cal recordar la inversió de 5 milions d’euros en els propers anys per tal de crear 1.000 places públiques i 2 milions per reconvertir guarderies en escoletes.

Vivim un moment clau per a l’educació i per a tota la societat. El moment requereix altura de mires i també allò que alguns anomenen ‘sentit d’Estat’. Tant de bo els que no han tengut la capacitat de sumar-se al diàleg ho facin ara deixant enrere el fals patriotisme de banderes. La ciutadania ho mereix.

Tenim la urgent necessitat de dibuixar el país que volem a través d’una sortida justa de la crisi. I és indubtable el paper protagonista que té l’educació del nostre país en la formació de la ciutadania del futur.

Hem d’adaptar-nos a un món canviant sense oblidar els principals actors d’aquesta història: els joves, que són la principal raó de ser de tot el sistema educatiu. No podem fer altra cosa que no sigui lluitar incansablement perquè tota una generació pugui trobar a l’horitzó un present i futur esperançadors.

Ares Fernández
Diputat del PSIB-PSOE al Parlament de les Illes Balears

Comments are closed