El PSIB-PSOE es compromet a continuar desplegant “la xarxa més gran de protecció social que mai ha tengut Balears, amb 916 milions d’€ que ja han arribat de l’Estat”

Pere Joan Pons anuncia el vot a favor dels socialistes al decret llei dels romanents municipals, perquè “no donar suport a aquest decret farà que en lloc de tenir els doblers en circulació per a la ciutadania, aquests es quedin als bancs”.

Cosme Bonet ha presentat una moció al Senat per demanat al Govern d’Espanya un pla específic per a reactivar el turisme a Balears

El diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pere Joan Pons, ha valorat l’inici de curs polític a la cambra baixa, el qual estarà marca per la pandèmia i les seves conseqüències socials, sanitàries i econòmiques. És per això, que la primera demanda que ha traslladat Pons és “reclamar unitat i responsabilitat a totes les forces polítiques perquè és el moment de sumar, del diàleg i del consens”.

Un diàleg en tots els àmbits que, segons ha defensat el diputat socialista, ha estat beneficiós per a Balears. “Si sumam a dia d’avui el muntant de recursos que han rebut les illes per part del Govern d’Espanya per fer front a les conseqüències de la COVID-19, veim que és una bona notícia que hem rebut 916 milions d’euros contents i sonants, tenint en compte que encara en queda una bona suma per arribar”. En concret, Pons s’ha referit als 750 milions d’euros per als ERTO de les illes, els 105 milions d’euros del fons autonòmic de 16.000 milions del qual encara en queden per arribar, els 50 milions d’euros d’aquest fons per a educació i 16 milions extraordinaris per a distints àmbits.

Tot plegat, segons Pons, conforma “la xarxa de protecció social més gran que s’ha mobilitzat mai per Balears, des del diàleg i el consens”. Un fet que per al diputat socialista és el camí a seguir, com es demostra avui amb la mesa de diàleg social estatal reunida a Palma, a la qual ha encoratjat “a iniciar una negociació que permeti allargar els ERTO i tot allò que sigui necessari”.

Pons també ha fet referència als Pressuposts Generals de l’Estat, sobre els quals ha assegurat que “necessitam uns PGE per garantir una recuperació justa, una millor cohesió social i igualtat de drets”. Un fet important perquè “sense PGE tampoc hi haurà fons europeus, els quals suposen una injecció sense precedents de la Unió Europea”.

Pel que fa al primer plenari del Congrés, Pons ha anunciat “amb orgull i convenciment” que votarà favorablement del reial decret “que permetrà que els doblers que estan immobilitzats als bancs des de fa 8 anys per obra i gràcia del Govern Rajoy, es puguin invertir en els ciutadans i els municipis de Balears”.

No donar suport a aquest decret, ha advertit el diputat socialista, “farà que en lloc de tenir els doblers en circulació per a la ciutadania es quedin als bancs, fent un mal servei a la ciutadania de Balears”.

Finalment, Pons s’ha referit també a la Llei d’Eutanàsia, que la setmana que ve avançarà al Congrés amb el debat de les esmenes a la totalitat.

Moció per a reactivar el turisme

Per part seva, el senador per Mallorca i portaveu del Grup Territorial de senadors i senadores socialistes de Balears, Cosme Bonet, ha avançat que el curs polític al Senat començarà el pròxim dimarts dia 8, amb la compareixença de Pedro Sánchez, la qual “servirà per analitzar com la sortida que estam donant de la crisi és molt diferent de les respostes que es van donar el 2012 pel PP de Rajoy”.

En aquest sentit, Bonet ha argumentat que “on el PP facilitava els acomiadaments amb ERO, ara hi ha ERTO i les Balears són la comunitat que més se’n beneficia d’aquesta mesura; on amb el PP hi havia retallades i desprotecció social, ara no es deixa ningú enrere amb l’Ingrés mínim Vital; on amb el PP hi havia crispació i unilateralitat, ara hi ha les portes obertes al diàleg; i on amb el PP es rescatava la banca amb els doblers d’Europa, ara s’aconsegueixen fons de 140.000 milions d’euros per a Espanya”.

Per continuar en aquesta senda, el senador socialista ha avançat que “treballarem amb iniciatives que ajudin a pal·liar les conseqüències socials i econòmiques de la COVID-19, i en aquest sentit, presentam una moció important que aviat es podrà debatre a la Comissió de Turisme del Senat”.

Bonet ha recordat com el turisme ha estat un dels sectors més afectats durant la pandèmia, però que ha comptat amb el suport del Govern d’Espanya, del Govern de les Illes Balears i del sector, amb un bon exemple de col·laboració pública – privada que ha duit a treballar conjuntament per tenir una temporada turística amb el major nombre de visitants possibles.

En aquest sentit, Bonet ha remarcat com “vam ser la primera comunitat que va testar els protocols sanitaris amb el pla pilot, hem estat la comunitat amb més visitants el juliol, tot i haver tengut una temporada molt reduïda, i hem impulsat des de l’Estat un pla de suport al turisme per un import de 4.000 milions d’euros”.

Malgrat tot, el senador per Mallorca s’ha mostrat conscient que “no basta perquè vénen mesos molt complicats”, per la qual cosa ha presentat una iniciativa al Senat en la qual demana al Govern d’Espanya “un pla específic per a rellançar el sector turístic de Balears.

“És un pla que ha d’atendre les nostres especificitats com a territori insular i altament depenent del sector turístic, pel qual també demanam que es compti amb una dotació econòmica i inversions concretes que permetin la reactivació del sector turístic”.

En aquest àmbit, seran fonamentals els fons europeus, “els quals ens permetran projectes que possibilitaran avançar cap a un model sostenible econòmica, ambiental i socialment”.

Per acabar, Bonet ha demanat el suport de tots els senadors i les senadores de Balears, “perquè n’hi ha molts que s’omplen la boca del sí al turisme i ara és el moment de demostrar-ho votant a favor d’aquesta moció.

Comments are closed