Armengol: “Estic orgullosa que el Partit Socialista sigui un partit abolicionista de la prostitució”

La Secretària General del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha participat en una conferència de la professora i filòsofa Ana de Miguel en el marc de l’Escola Feminista Aina Rado

La Secretària General del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha tornat a defensar avui horabaixa el posicionament dels socialistes envers la prostitució, justament dos dies després que el Congrés dels Diputats prengués en consideració una proposició de llei del Grup Parlamentari Socialista per abolir la prostitució i totes les formes de proxenetisme.

“Estic orgullosa de ser socialista i estic orgullosa que el nostre partit sigui abolicionista de la prostitució”, ha dit Armengol, alhora que ha reivindicat “no posar-se de perfil contra les injustícies i els atacs als drets humans, com pateixen dones i nines que són prostituïdes arreu del món.”

A més, a més, la també presidenta del Govern de les Illes Balears ha ressaltat que “la prostitució i el proxenetisme és una batalla que hem de lliurar amb totes les nostres forces” i ha reiterat estar convençuda que els socialistes estan “caminant” cap a l’abolició de la prostitució.

En aquest sentit, ha defensat no només “continuar conquerint drets” sinó “lluitant-los de manera constant cada dia”, alhora que ha recordat que totes les lleis que avancen en drets i en la igualtat “tenen segell socialista i hem de seguir apostant per això, perquè la igualtat i l’equitat són dos valors que hem de defensar profundament”.

La socialista ha fet aquestes afirmacions en el marc d’una conferència organitzada per l’Escola Feminista Aina Rado, que impulsa la Secretaria d’Igualtat del partit, i en la qual la professora de Filosofia Moral i Política Ana de Miguel ha parlat sobre neoliberalisme i mercantilització de les dones.

Una persona l’aportació al feminisme de la qual Armengol ha qualificat de “cabal per com ens ajuda a conceptualitzar, a aclarir conceptes i a entendre les coses més enllà de la superfície”, ja que “ens ajuda a adonar-nos que el sistema es reinventa i vesteix de llibertat allò que no ho és”.

Així, de Miguel ha demanat anar més enllà dels eslògans i aprofundir en la relació entre feminisme i socialisme i ha destacat la diferència en polítiques d’igualtat que es donen entre governs d’esquerra i governs de la dreta i ultradreta. “La diferència no pot ser més impactant”, ha asseverat.

La filòsofa també ha subratllat la dificultat de canviar la consciència col·lectiva i les creences, molt difícils de canviar i que duren segles. També ha criticat “l’esperit del neoliberalisme que diu que ‘tot es pot comprar i vendre sempre i quan hi hagi consentiment’”, alhora que ha censurat la “superficialitat d’un discurs que cala moltíssims, especialment entre la gent jove, però també entre els més grans”.

La presentació de l’acte ha anat a càrrec de la Secretària d’Igualtat del PSIB-PSOE, Sílvia Cano, qui també ha volgut posar de relleu el compromís dels socialistes per combatre l’explotació sexual de les dones i el proxenetisme.

En aquest sentit, Cano ha censurat que la prostitució és “incompatible amb els Drets Humans i amb una societat igualitària”. De fet, ha emfasitzat que és “una escola de la desigualtat”.

Així mateix, ha posat en valor el debat que s’ha obert amb la proposició de llei socialista de reforma del Codi Penal “sobre el model social que volem i que allò que toleram com a societat”.

Sobre Ana de Miguel

Ana de Miguel (Santander, 1961) és actualment professora titular de Filosofia Moral i Política a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. Dirigeix el curs ‘Història de les Teories Feministes’ a la Universitat Complutense de Madrid.

Va estudiar Filosofia a Salamanca i es va doctorar a Madrid. La seva tesina versava sobre el marxisme i el feminisme a la figura d’Alexandra Kollontai i la seva tesi sobre les elits i la participació política a l’obra de John Stuart Mill.

Investiga com es reprodueix la desigualtat de gènere a les societats formalment igualitàries, especialment entre els joves, sobre el marc teòric de la violència de gènere i la prostitució com escoles de desigualtat humana.

A la seva obra més coneguda, Neoliberalisme sexual, denúncia la ideologia neoliberal que té com a objectiu convertir la vida en mercaderia, fins i tot els mateixos éssers humans. A Ética para Celia, la seva darrer publicació, ens convida a mirar de front la realitat, el fet que la nostra vida s’ha aixecat sobre una doble veritat, amb normes morals i finalitats vitals diferents per a dones i homes.

Aquesta doble veritat, defensa, s’ha anat transformant al llarg del temps però no ha desaparegut. A les joves ja no se les socialitza amb idea de que siguin per als altres però sí per ser desitjables, el que no deixa de ser una altra manera de ser per als altres.

Comments are closed