El PSIB-PSOE celebra l’acord per posar en marxa el ‘Certificat Covid’ a Europa, que “obrirà la porta a la temporada turística de manera segura”

L’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha considerat aquest acord com “una gran notícia per als 200.000 treballadors de les Illes Balears que depenen del sector turístic i que podran tornar als seus llocs de feina”

El PSIB-PSOE celebra que el Parlament Europeu, la Comissió i el Consell hagin arribat a un acord per a la posada en marxa del ‘Certificat Covid Digital’ de la Unió Europea, que “obrirà la porta a la temporada turística de manera segura i fent molt més fàcils els viatges entre països de la Unió, harmonitzant els requeriments de mobilitat entre els països membres”, tal com ha destacat l’eurodiputada Alícia Homs, emfasitzant alhora que aquesta és “una gran notícia per als 200.000 treballadors de les Illes Balears que depenen del sector turístic i que podran tornar als seus llocs de feina”.

Aquest Certificat, que serà ratificat al Ple de la setmana del 7 de juny i entrarà en vigor l’1 de juliol, serà un document comú per tots els ciutadans de la UE. Serà unipersonal i mostrarà si una persona ha estat vacunada contra la Covid-19, si ha donat negatiu en una prova diagnòstica o si és immune al virus. D’aquesta manera, el Certificat Covid ajudarà a restaurar la lliure mobilitat dins la Unió Europea.

A més a més, l’acord també inclou el compromís de mobilitzar fons comunitaris per abaixar el cost dels tests PCR i d’antígens. “Aquest punt és una part fonamental de l’acord, ja que l’alt cost de les proves és un obstacle important per moltes persones que volen viatjar”, ha destacat Homs.

Un altre aspecte important de l’acord és la reducció al mínim de les mesures que puguin prendre els Estats per restringir l’entrada de ciutadans de l’Espai Schengen. Així, els governs nacionals podran implementar restriccions o condicions d’entrada, com les quarantenes, només si els criteris del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties així ho demanen i hauran de comunicar-ho amb almenys 48 hores abans a la resta de països membres, justificant els motius basats en la seva situació epidemiològica.

Respecte d’això, Homs considera que “amb la vacunació avançant a gran velocitat, és molt improbable que en els mesos que vénen es tornin a aixecar mesures en algun estat membre que posin obstacles al turisme”.

En aquest mateix sentit, la socialista ha destacat que el ritme de vacunació permetrà que a partir de l’1 de juliol, quan el certificat entri en funcionament, “bona part de la població podrà acreditar que compleix els requeriments per viatjar simplement mostrant el Certificat Covid, molts sense necessitat de PCR”.

D’altra banda, Homs ha posat de relleu que aquest acord, que permetrà restablir el turisme de manera segura, “posa pressió a països com el Regne Unit perquè facilitin també aquesta recuperació”, alhora que ha demanat al govern britànic que “hauria de prendre exemple de la UE i alinear les seves normes de viatges amb les europees, per permetre als seus ciutadans passar les seves vacances a regions segures com Balears”.

La Comissió Europea ja “ha donat la passa de permetre visitants de fora de la UE que hagin estat vaccinats, ara el govern britànic hauria d’incloure a territoris amb incidència baixa com Balears dins la seva llista verda de llocs on poden viatjar els seus ciutadans”, ha destacat Homs.

Segell europeu de turisme segur

La Comissió Europea també ha anunciat que el Comitè Europeu de Normalització (CEN) posa en marxa el segell europeu de turisme segur, que certificarà aquells establiments turístics que compleixen amb els protocols de seguretat sanitària.

A les portes de l’inici de la temporada turística, el segell de turisme segur contribuirà, segons Homs, “al fet que turistes, residents i treballadors puguin confiar en la seguretat sanitària dels establiments turístics de les Illes Balears”.

Les empreses que compleixin amb els protocols per prevenir els contagis de Covid-19 en la indústria turística publicats pel CEN podran sol·licitar el segell a les autoritats nacionals competents.

Comments are closed