El PSIB-PSOE es compromet a fer que les Illes Balears liderin la regeneració a tot el Mediterrani

Armengol ha anunciat que el PSIB-PSOE subscriurà el Pacte Blau Balear i establirà l’estratègia 30/30/10: 30% de protecció del territori terrestre, 30% del marítim i 10% de santuaris marins amb protecció extrema

La Secretària General del PSIB-PSOE, presidenta del Govern i candidata a la reelecció, Francina Armengol, ha anunciat que el seu partit subscriurà el Pacte Blau Balear, proposat per entitats socials i ecologistes liderades fonamentalment per Marilles, i establirà l’Estratègia 30/30/10.

Es tracta d’una estratègia recollida en aquest pacte que suposa la protecció del 30% del territori terrestre -compromís que ja assolit-, la protecció del 30% del territori marítim i un 10% de protecció més extrema dins la mar, en sintonia també amb allò que demana la Comissió Europea, i assumint el compromís que el 2028 les Balears hauran declarat 10 santuaris marins, figura de protecció extrema. D’aquesta manera, el PSIB-PSOE es compromet a fer que les Illes Balears liderin la regeneració a tot el Mediterrani.

Tal com ha explicat Armengol, durant aquestes dues legislatures ja s’ha fet una feina intensa per la protecció de les Illes Balears, augmentant la protecció fins al 53% del territori terrestre, un objectiu “que s’ha d’accelerar la pròxima legislatura, en la qual també invertirem de forma extraordinària en tot el que fa referència al cicle de l’aigua, especialment per evitar les fuites”.

De fet, Armengol ha adquirit altres dos compromisos avui. Per una banda, destinar 300 milions d’euros durant la pròxima legislatura a polítiques de sanejament i depuració i també en ajudes als municipis per a la regeneració d’aigua, aigua en alta i per a les connexions necessàries per poder garantir l’abastiment d’aigua.

D’altra banda, s’ha compromès a estendre la mà als municipis, com ja s’està fent actualment amb una inversió de 20 milions d’euros procedents de l’Impost de Turisme Sostenible i a través dels consells insulars, perquè inverteixin en la digitalització del cicle de l’aigua, per afavorir el control de la xarxa pública d’aigua.

“Fa 8 anys em vaig trobar a la Mediterrània una amenaça de prospeccions petrolieres; 8 anys després, tenim un entorn amb molta més protecció, biodiversitat, amb un Decret de Posidònia i amb una protecció terrestres que ha augmentat fins al 53%”, ha destacat Armengol, recordant que aquesta legislatura s’han invertit 520M€ en el cicle de l’aigua.

En aquest sentit, la socialista ha dit que amb les propostes anunciades avui “volem seguir amb el ritme, que han suposat aquestes dues legislatures, de la màxima protecció que hem viscut en aquestes illes, pel que fa a parcs naturals, protecció terrestre, protecció marina i protecció d’un bé escàs, com és l’aigua”.

De fet, en aquest punt, Armengol ha aprofitat per comparar models de gestió en el cicle de l’aigua. Així, ha emfasitzat que les polítiques duites a terme pel govern que ella encapçalada, serveixen per recuperar aqüífers, mentre a comunitats governades per la dreta, es posa en qüestió. “Doñana evidencia que la diferència de models és absolutament notable”, ha ressaltat.

Per la seva banda, el batle de Calvià i candidat a la reelecció, Alfonso Rodríguez, ha destacat el compromís dels socialistes per elevar la protecció del municipi. “Amb l’aprovació de la revisió del Pla General, elevam fins a gairebé el 84% del territori de Calvià com a territori protegit”, ha explicat.

També ha agraït que el Govern de les Illes Balears hagi atès la petició per declarar el Parc Natural de Ponent i les ampliacions de les reserves marines. “Això és una aposta ferma del Govern amb la qual l’Ajuntament de Calvià està absolutament d’acord”, ha ressaltat Rodríguez.

El socialista també ha refermat el compromís amb una altra “política fonamental”, com és la necessitat de conservar l’aigua, i ha posat d’exemple la depuradora de Santa Ponça, amb una inversió que ha permès convertir-la en una estació regeneradora que permetrà que l’aigua regenerada passi del 12% al 85%.

Finalment, Rodríguez ha explicat que la pròxima legislatura es disposarà d’un projecte que permetrà la canalització del 80% de l’aigua com a aigua regenerada, cosa que possibilitarà reduir el consum d’aigua potable i la garantia “de tenir un litoral que no agredirem”.

“Les polítiques de sostenibilitat i protecció mediambiental i territorial són absolutament necessàries i van en la línia de les polítiques del Govern i del Partit Socialista”, ha remarcat Rodríguez.

Comments are closed