La diputada del Grup Parlamentari Socialista Maria Antònia Truyols ha demanat al PP “que siguin responsables i construeixin en lloc de destruir, i reconeguin la importància d’aquests 183 milions d’euros”
El Grup Parlamentari Socialista ha tornat a defensar en el Parlament de les Illes Balears “la via del diàleg, del consens i de la participació dels agents socials i econòmica, perquè dóna bons resultats, tal com mostren aquests 183 milions d’euros del factor d’insularitat que s’incorporaran als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2022”.
Així ho ha explicat la diputada socialista Maria Antònia Truyols, qui ha recordat que aquesta compensació és “una fita històrica sorgida de l’acord i el diàleg que cobreix, sense dubte, la reivindicació que s’ha fet des de tots els àmbits econòmics, socials, institucionals i polítics de Balears”.
Truyols ha fet aquesta valoració durant el debat d’una iniciativa del PP per reprovar la ministra Montero per “menysprear” Balears i demanar la reunió urgent de la Comissió Bilateral per acordar el factor d’insularitat. La socialista, respecte d’això, ha criticat el “ridícul” del PP per mantenir aquesta iniciativa “que ja no té ni cap ni peus”, atesa la signatura de l’acord el passat dijous.
Així mateix, la diputada ha acusat el PP “d’inflar i desinflar les xifres a conveniència amb molta facilitat” respecte què hauria suposat el REB negociat entre Rajoy i Bauzá l’any 2015 i que no es va tramitar. Les xifres, segons ha recordat a socialista, varen oscil·lar entre els 50 i els 90 milions d’euros per al factor d’insularitat i els 115 milions i els 190 milions -passant pels 130- pel que fa a les rebaixes fiscals.
“La realitat -ha conclòs Truyols- és que ara mateix podem garantir que els pressupostos estatals per a 2022 comptaran amb 183 milions d’euros, que són el doble dels 90 milions intangibles, incorporis i impalpables del senyor Montoro”, alhora que ha demanat al PP “que siguin responsables i construeixin en lloc de destruir, i reconeguin la importància d’aquests 183 milions d’euros”.
Per la seva banda, el diputat socialista de la coalició progressista per Formentera, Antonio Sanz, ha elogiat el compromís del Govern d’Espanya amb les Illes Balears, especialment de la ministra María José Montero, “la primera ministra que ha aconseguit que el factor d’insularitat sigui aprovat”, motiu pel qual ha considerat que “no és de rebut reprovar-la”.
Iniciativa socialista en suport a les dones i nines de l’Afganistan
Així mateix, el Ple del Parlament ha aprovat una Proposició No de Llei impulsada pel Grup Parlamentari Socialista, i signada conjuntament per tots els grups excepte VOX, per donar suport a les dones i nines afganeses i mostrar el compromís per treballar conjuntament per evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals.
La portaveu adjunta socialista i impulsora de la iniciativa, Sílvia Cano, ha explicat que “la proposta dóna suport a la proposta del Govern d’acollir dones i nines afganeses en qualitat de refugiades per garantir la seva vida i integritat”.
A més a més, la iniciativa insta la Unió Europea a organitzar i distribuir ajuda humanitària i a seguir de prop la conducta dels talibans, especialment pel que fa als drets de la dona, la seguretat de les minories i dels nins i nines. També, la iniciativa insta al Govern de l’Estat a treballar conjuntament amb la UE per establir corredors humanitaris segurs “perquè aquelles persones sol·licitants d’asil puguin ser traslladades a un territori segur”, ha conclòs Cano.
Decret Llei de prestacions socials i descarbonització a Formentera
La cambra avui també ha donat llum verda al Decret Llei 8/2021, que agilitza les prestacions socials de caràcter econòmic de Balears i actualitzar els criteris per accedir a les prestacions. “Ara més que mai hem de contribuir a garantir i consolidar drets de ciutadania, amb mesures com les que aprovam avui, que són de vital importància per aconseguir una recuperació justa”, ha explicat la diputada socialista Beatriu Gamundí.
Tal com ha explicat Gamundí, un dels objectius del Decret Llei és evitar la càrrega excessiva administrativa, sobretot, en les revisions del compliment dels requisits i recollir de manera explícita la compatibilitat de la Renda Social amb l’Ingrés Mínim Vital, mentre no s’hagi resolt el seu expedient.
Finalment, el diputat socialista de la coalició progressista per Formentera, Antonio Sanz, ha interpel·lat el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, per demanar “un calendari clar per al desmantellament de la central de Ca Marí”. “Una de les finalitats de la Llei de Canvi Climàtic és la descarbonització de les Illes, que ja ha començat a Mallorca, Menorca i Eivissa, però encara no a Formentera”, ha exposat.
Sanz ha explicat que a l’illa s’han realitzat millores a la central de Ca Marí i ha recordat la inversió de 96 milions d’euros perquè l’illa disposi de dos cables nous, però ha insistit en la necessitat d’anar més enllà de la implantació d’energies renovables i fixar un calendari per a la descarbonització. “Veim una agenda de transició energètica, però no trobam cap calendari per al canvi o desmantellament d’aquesta central, que ja està obsoleta”.