El PSIB-PSOE defensa “l’habitatge com a bé de primera necessitat social enfront del model de la dreta de l’habitatge com a bé especulatiu”

Joan Ferrer: “El PP planteja un xec en blanc per a la desregulació total i absoluta, i això té un nom: llistes d’amics als quals complaure”

El Ple del Parlament ha aprovat el Projecte de Llei del Decret Llei 4/2021 per impulsar i agilitzar les ajudes al lloguer, impulsar el parc públic d’habitatge i incrementar el control sobre els grans tenidors amb el vot a favor del Grup Parlamentari Socialista, que ha defensat el model d’habitatge desplegat pel Govern de les Illes Balears des de 2015 i ha criticat el model de la dreta.

“Avui confrontam dos models d’habitatge: l’habitatge com a bé de primera necessitat social, tal com defensam les forces progressistes, i l’habitatge com a bé especulatiu, que és el model de la dreta”, ha destacat el diputat socialista Joan Ferrer en la defensa del projecte de llei aprovat avui.

Aquest model de la dreta, a parer del diputat, s’evidencia clarament amb les esmenes presentades pel PP al text, les quals han estat rebutjades, i que demanaven deixar sense ajudes al lloguer les persones que hagin ocupat un habitatge i també permetre obres de consolidació a immobles construïts il·legalment.

“El PP està obsessionat amb l’ocupació fins al punt que pretenen bloquejar l’accés a les ajudes públiques a persones que n’hagin realitzades”, extrem que “no és possible legalment ni acceptable moralment”. “El PP gira la cara a les famílies que cauen en mans de màfies d’ocupació privant-les d’una segona oportunitat per sortir del bucle de la pobresa i l’exclusió”.

D’altra banda, Ferrer ha carregat contra el Partit Popular per “plantejar un xec en blanc per a la desregulació total i absoluta” amb l’esmena que demana que es puguin fer obres de consolidació a immobles construïts il·legalment. “Això té un nom i es diu llistes d’amic als quals complaure”, ha denunciat.

Per tot plegat, el socialista ha acusat el PP de “voler barrar l’accés dels ciutadans a les ajudes de lloguer i desvirtuar la Llei d’Habitatge de les Illes Balears”.

Pel que fa a VOX, el diputat ha acusat la ultradreta de considerar la Llei d’Habitatge de 2018 i la millora aprovada avui com “una amenaça a un status quo que volen defensar i que radica en continuar considerant l’habitatge com un bé accessible només per a un quants, i no com un dret”.

Govern d’Espanya: primera llei d’habitatge i més recursos que mai

Ferrer també ha volgut posar de relleu l’aprovació en Consell de Ministres de l’avantprojecte de llei d’habitatge “que recull allò que des de les Illes Balears hem estat reclamant des de fa temps”.

Així, el socialista s’ha referit a qüestions com la reafirmació de la funció social de l’habitatge, la regulació dels preus dels lloguers, la posada en marxa de mecanismes perquè les comunitats autònomes puguin delimitar les zones tensionades, posar el focus sobre els grans tenidors i poder treure els pisos buits al mercat, entre d’altres.

Finalment, pel que fa als recursos que el Govern d’Espanya destina a les Illes Balears per a polítiques d’habitatge, Ferrer ha destacat que, d’ençà que Pedro Sánchez és president de l’executiu central, “les Illes Balears reben el triple de recursos a l’any per a polítiques d’habitatge”.

Per la seva banda, el diputat per Formentera, Antonio Sanz, qui també ha considerat “una gran passa” el projecte de llei aprovat avui matí a la cambra autonòmica, ha valorat molt positivament la llei d’habitatge estatal.

La llei aprovada en Consell de Ministres “generarà el marc necessari per poder regular el preu del lloguer als territoris tensionats i farà que un dret constitucional -com és l’accés a l’habitatge- no es pugui fer servir com una mercaderia; això és un gran avenç i un èxit molt important, que només serà possible amb governs progressistes”.

“L’habitatge és una necessitat i un bé comú que no pot ser utilitzar com una mercadera; poder fer ús d’habitatges buits, que es troben esperant a ser utilitzats probablement de manera especulativa, va en contra de la Constitució mateixa. És per això que l’expropiació temporal d’ús és una gran passa perquè la nostra societat avanci i sigui més justa per a tots i totes”, ha defensat Sanz.

Comments are closed