El Ple del Parlament valida un decret llei per agilitzar les ajudes al lloguer i ampliar el parc públic d’habitatge a les Illes Balears

Joan Ferrer: “El PP, votant en contra, demostra que està en contra d’ajudar a les famílies més vulnerables agilitzant les ajudes i en contra d’ampliar l’oferta de l’habitatge social de l’arxipèlag balear”

El Parlament de les Illes Balears ha validat el decret llei 4/2021, que es tramitarà com a projecte de llei, pel qual es modifica la Llei d’Habitatge 5/2018, una normativa pionera en tot l’Estat, per agilitzar i facilitar les ajudes al lloguer i impulsar la cessió temporal dels habitatges desocupats de grans tenidors al Govern de les Illes Balears per tal d’ampliar el parc públic de l’arxipèlag.

El diputat del Grup Parlamentari Socialista Joan Ferrer ha exposat que “fa dos anys que els ciutadans de les Illes van situar al PSIB-PSOE en el centre de l’escena política perquè liderés un nou govern de progrés” i hi ha afegit que, “ens presentaven a les eleccions posant l’habitatge en el centre de les nostres polítiques”. 

A més, Ferrer ha recordat l’aprovació de la Llei d’Habitatge que “va posar èmfasi en els més vulnerables” i per la qual “els socialistes ens vam comprometre a incrementar el parc públic d’habitatge social de lloguer, apostar per la compra en els territoris amb manca de sòl públic urbà o urbanitzable, detectar i captar habitatges buits per llogar-los, i a augmentar el pressupost dels ajuts per al lloguer cada any”. 

D’altra banda, el socialista ha lamentat el vot en contra del Partit Popular que “demostra que segueixen amb el seu model d’habitatge del govern de Bauzà que, en un moment de crisi social i econòmica, no posava a l’abast de la ciutadania ajudes per garantir l’habitatge digne”. Ferrer ha incidit que “qui vota en contra ho fa en contra d’ajudar a les famílies més vulnerables agilitzant les ajudes i en contra d’ampliar l’oferta d’habitatge públic”.

Així, Ferrer ha rememorat quan el PP en lloc de destinar un solar urbanitzable a construir habitatge públic, va dedicar aquest espai per a la construcció d’un hotel de luxe al Baluard d’es Príncep, segons ha insistit el socialista. “El PSIB-PSOE estarà a favor d’invertir tots els recursos de la comunitat autònoma que facin falta per solucionar l’emergència habitacional de Balears”, ha incidit Ferrer.

Novetats del decret llei

D’aquesta manera, Ferrer ha explicat que a més de la cessió temporal d’habitatges de grans tenidors i l’agilització de les ajudes al lloguer, altra de les novetats del decret llei és que “actua sobre el dipòsit de lloguer, eliminant aquest tràmit per poder concedir les ajudes a un major nombre de persones que compleixen uns requisits determinats i que no podem deixar enrere”. Aquesta normativa es pretén establir durant tot l’any 2021, segons ha dit el socialista.

En la mateixa línia, aquest decret llei contempla l’agilització dels tràmits administratius. “Comprenem que l’alt volum d’operacions necessiten millorar la seva eficiència i, per això, s’incorpora que els habitatges o el sòl que no compri el Govern de les Illes Balears puguin adquirir-lo els Consells Insulars, els Ajuntaments i altres entitats de capital majoritàriament públic”.

A més, el nou decret llei també incorpora noves obligacions administratives als grans tenidors, amplia la capacitat d’intervenció dels inspectors d’habitatge i simplifica els tràmits tant per accedir a un lloguer pú

Comments are closed